Cibule v zahradě a kuchyni

22. srpen 2012

Naše kuchařky vědí, že bez cibule neuvaří. Cibule byla objevena (snad) před více než 4000 lety ve středoasijských stepích, zdomácněním se dostala nejen do Evropy, ale do celého světa.

Příčinou obliby celého rodu cibule (Allium) je její chuť s těkavými éterickými silicemi, s antibakteriální a fungicidní účinností, obsahem vitaminů A (karotenu), B a C a dalších látek. Ale do rodu Allium patří i další okrasné rostliny.

Druhy cibule pro kuchyni

Cibule je dvouletá cizosprašná rostlina s charakteristickými tvary a velikostmi, charakteristickými suknicemi. Jde o čtyři poddruhy:

- cibuli kuchyňskou (Allium cepa): ve variantě "jarní" - plodina časného jara a léta
- cibuli ozimou: vysévá se v srpnu, přezimuje na záhoně, dorůstá na jaře s natí a sklízí se suchá koncem června
- cibuli zimní neboli sečku, též ošlejch: je víceletá, spíše trsovitá, zcela mrazuvzdorná, konzumují se mladé dužnaté listy
- cibuli poschoďovou (A. fistul. var. viviparum): je také víceletá, botanicky shodná s cibulí zimní. Upotřebuje se dutá nať nebo až dvoucentimetrové cibulky k nakládání do nálevů

Cibule kuchyňská - sazečka z výsevu

Pěstění cibulí

Potřebují zeminu ve druhé trati tj. nepřehnojenou, jinak mohou trpět plísní cibulovou nebo jim škodí květilka cibulová. Nejlépe působí směsný postřik nebo zálivka, opakovaně aspoň třikrát v 10denních intervalech: proti první generaci začátkem května nebo při druhé generaci v červenci. Sklizenou cibuli je třeba nechat dosušit (i semenáčky = sazečku) před trvalým uskladněním na suchém úložišti.

Sortiment

V současné Státní odrůdové knize (SOK) je evidováno 36 jarních např. Alice, Karmen, Štutgartská nebo Všetana, 7 odrůd ozimých, např. Augusta nebo Hiberna. Cibule množilka Milka není v SOK. Z cibule sečky je nejznámější Bajkal.

autor: Stanislav Peleška
Spustit audio