Chrápání může být nemoc

25. červen 2013
Rada pro tento den

Chrápání někdy vnímáme spíš jako prohřešek spáče. Může však být příznakem vážného zdravotního problému.

Postiženo je až 10% lidí
Odborně řečeno je chrápání (ronchopatie) stav, kdy vzestup nevydýchaného oxidu uhličitého způsobí podráždění dýchacího centra v mozku. To vede k mohutnému, většinou chrápavému nádechu. Onemocnění postihuje asi 10% populace, více jsou postiženi muži. Ve středním a vyšším věku je toto onemocnění velmi časté, neoficiálně se udává, že jím trpí zhruba polovina mužů ve věku nad 50 let.

Může docházet k zástavě dýchání na různě dlouhou dobu s následným poklesem obsahu kyslíku v krvi
Obranné tělesné mechanismy se uvedou v pohotovost, spánek se změlčí, zvýší se tonus svalů a obnoví se znovu dýchání, případně se postižený zcela probudí. Jedná se o takzvaný syndrom zástavy dechu ve spánku — syndrom spánkové apnoe, SAS (anglicky sleep apnoe syndrom). Horní cesty dýchací jsou při ní během spánku blokovány uvolněným měkkým patrem, jazykem a svaly hltanu, což vede k přerušení dýchání. Často jí trpí těžce obézní lidé, kterým ve spánku „zapadá“ měkké patro. Základními příznaky spánkové apnoe je obvykle chrápání spojené s přerušovaným dýcháním (ztichnutí během apnoe).

Zvyšuje se i riziko dopravní nehody
Chrápání, resp. špatné dýchání během spánku může přivodit vysoký tlak, srdeční arytmii, ischemickou chorobu srdeční, mozkové ischémii. Zvyšuje se i riziko dopravní nehody. Kdo během noci kvůli chrápání nespí, může usnout i během běžných denních činností, tedy také za volantem. Také z těchto důvodů je vhodné se obrátit na specializované zdravotnické pracoviště, které se poruchami spánku zabývá. Bývají to tzv. spánková centra a spánkové laboratoře, často součásti ORL, tedy ušního, nosního a krčního oddělení klinik.

Další podrobnosti najdete na www.iReceptar.cz.

Spustit audio