Chci se v lázních válet v bahně! Omeletky Haliny Pawlowské

1. leden 2022

Omeletky jsou dnes naplněné plány. I já si dávala plány, o kolik kilo zhubnu, co napíšu, kam se podívám. S přibývajícími roky jsem své plány výrazně změnila, prozradila Halina Pawlowská.

„Dnes si plánuji mít se dobře. Zní to sobecky, ale v pojmu mít se dobře je zahrnut nákup potravin pro celou rodinu, bezpečnější nový vůz a rekonstrukce kuchyně staré přes dvacet let.

Konečne chci jet do lázní nejen na besedu

Taky si plánuji, že se nebudu omezovat v konzumaci žloutkových věnečků, a že konečně pojedu do lázní. Ne abych tam vystupovala na besedách a se svým představením, ale proto, abych se nechala natírat vonnými mastmi a válela se v bahně.

Jsem jako velký dravec, který k životu potřebuje dolétnout jen ke kořisti, kterou dokáže zkonzumovat a nemá ambice předvádět před jiným dravcem, kolik je v něm mrštnosti a síly.

Citlivý chlapeček překvapil

Vzpomněla jsem si, jaké jsme měli s manželem plány ohledně výchovy našich dětí. Chtěli jsme z nich vzdělance s obrovským kulturním rozhledem. Pamatuji si, jak jsme jednou byli ve Francii v Paříži a syna, kterému bylo asi deset, jsme vzali do Louvru.

Zbystřil, když na jednom z obrazů uviděl Prométhea. Tak jsme mu vysvětlili, že ukradl bohům oheň a za trest ho přikovali ke skále. Každý den k němu přilétá sup a uklovne si kousek z jeho jater. Petr zamyšleně stál a pak povzdechl: „Chudák.“ Podívali jsme se s mužem na sebe a zatetelili se, jakého to máme citlivého chlapečka. Petr bohužel dokončil myšlenku: „Chudák sup. Každej den játra!“

V Omeletkách uslyšíte povídku Mirky Pantlíkové s názvem Rybí kůstka. Halina Pawlowská přečte svoji povíku Fahrplan pro nešťastně zamilované ženy. Přidá i recept na koktejl, který odežene kocovinu, pravou Bloody Mary.

Show Haliny Pawlowské Omeletky poslouchejte v premiéře ve vysílání Českého rozhlasu Dvojky každou sobotu a neděli po 12. hodině. Každý díl najdete na stránce pořadu zdarma. Omeletky můžete poslouchat i v aplikaci mujRozhlas, kterou lze stáhnout do mobilu.  

autoři: Halina Pawlowská , zk
Spustit audio

Související

Nejnovější hry a četba

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.