Mám v plánu minimálně ještě jeden román s komisařkou Výrovou, prozrazuje spisovatel Michal Sýkora

14. duben 2021

Je autorem populárních detektivek a duchovním otcem neméně populární postavy komisařky Marie Výrové. Jeho povídka čeká už v pátek na posluchače Dvojky. Blízká setkání můžete poslouchat na Dvojce, na webu a v aplikaci mujRozhlas.

Po názvem Životní dílo akademika Plíška můžete od tohoto pátku 16. dubna poslouchat na webu Dvojky vyšetřování vraždy akademika na olomoucké univerzitě. Pátrání vede – kdo jiný než komisařka Marie Výrová.

„Mám ohlasy, že čtenáři se dožadují dalších knih s Marií Výrovou a já jsem rád, že tuto postavu mají rádi. Byl bych ale nerad, aby tady bylo „převýrováno“. Pořád si jako autor říkám, že je lepší, když si lidé budou stěžovat, že je Výrové málo, než aby si stěžovali, že je jí až moc,“ vysvětluje.

Plány

„Mám v plánu minimálně ještě jeden román s Marií Výrovou. Ale ten jsem ještě nezačal psát. Cítil jsem potřebu si od té postavy a detektivního žánru trochu odpočinout. Mám ten román vymyšlený, ale zatím jsem se nedostal do fáze, kdy by se myšlenky přetvořily do slov. Mám vymyšlenou zápletku, prostředí a vím, jak to dopadne, ale to jsou zatím obecné obrysy,“ přibližuje svoji příští knihu.

Skvělá Klára Melíšková

Michal Sýkora se netají tím, že Klára Melíšková se mu jako komisařka Výrová v televizním zpracování velmi líbila. Paradoxem je, že zpočátku vůbec nevěděl, o kterou herečku se jedná a hledal si ji na internetu.

„Seznámili jsme se až při natáčení a to, jak ji uchopila, se mi nesmírně líbilo. Ona je temperamentní, energická a ironická. Původně nevědomě, až později jsem to začal dělat záměrně, jsem ve svých knihách tu svoji Marii začal přizpůsobovat tomu, jak ji Klára hraje. To její pojetí se mi tak líbilo,“ přiznává spisovatel.

Píše rád z prostředí, které zná? Co se mu nelíbí na českých detektivkách? Píše ještě pořád rukou? Je těžké napsat detektivku?

autoři: Adéla Gondíková , eh

Související