Český Krumlov. Hlavní město Šumavy

2. srpna 1309 bylo založeno jedno z nejkrásnějších měst v České republice, Český Krumlov, historické sídlo rodu Rožmberků a Schwarzenbergů. Napsala Krista Nebeská. Další Příběhy z kalendáře můžete poslouchat online na webu Dvojky a v aplikaci mujRozhlas.

Kouzlo Českého Krumlova bylo oceňováno už od nejranějších kapitol jeho existence. Jako své sídlo si ho vybral rod Rožmberků i Schwarzenbergů a jistý čas tu přebýval i syn císaře Rudolfa II.

Český Krumlov nepřestává okouzlovat svou krásou

Perla jižních Čech byla po většinu své historie obývána převážně německy mluvícím obyvatelstvem, které se na začátku dvacátého století dokonce rozhodlo založit samostatnou “Šumavskou župu”. Na krátký čas tak mohl být Český Krumlov nazýván hlavním městem Šumavy.

Po druhé světové válce drtivá většina obyvatelstva podlehla všeobecnému odsunu Němců a z Českého Krumlova se stal doslova “Český” Krumlov. Dnes je město opět plně zalidněno a nepřestává okouzlovat nádhernou architekturou, bohatou historií a širokou paletou kulturních akcí.

Další Příběhy z kalendáře vzpomenou na herce, jehož Limonádový Joe byl nezapomenutelný.

V Příbězích z kalendáře si každý všední den po 17. hodině připomínáme osobnosti, objevy a události v důležitých, ale i málo známých nebo zábavných souvislostech.

Jak můžete poslouchat? Živě, zpětně na mobilu i z počítače

Živě v rádiu na Dvojce, od pondělí do pátku po poledních zprávách. Příběhy z kalendáře můžete poslouchat i zpětně na internetu, všechny díly jsou jako podcast ke stažení. Podcast najdete na webu Dvojky nebo na audioportálu mujRozhlas, který si můžete nainstalovat i jako aplikaci.    

Spustit audio

Související