Česko skutečně je odpadkový koš Evropy, potvrdil velký průzkum dTestu

7. červen 2018

Časopis dTest přinesl další srovnání levných nákupů z Německa, Rakouska, Slovenska, Polska a samozřejmě Česka s cílem poukázat na rozdílnou kvalitu potravin a doložit ji u těch, které jsou v dané kategorii nejlevnější.

„Testovalo se 89 výrobků z patnácti kategorií, a důležité je, že jsme nakupovali podle jednotného nákupního seznamu a vždycky nás zajímaly pouze ty nejlacinější položky, které byly v dané kategorii v daném obchodě v nabídce,“ říká redaktor dTestu Jan Maryška.

Test bohužel potvrdil, že kvalitativní standard nejlevnějších potravin je v České republice o něco horší než v Německu a Rakousku.

Německé a rakouské vyhlášky jsou přesnější

Mezi testovanými potravinami byl například toustový chleba, měkký salám, lahůdkový salát, dětská výživa nebo sardinky, přičemž nákup se řídil kritériem nejnižší ceny. „Například vždy jsme brali nejlevnější sardinky v oleji a pak jsme sledovali, zda nakoupené sardinky jsou skutečně sardinkami, kolik je samotných sardinek a kolik je oleje a srovnávali jsme i výživové hodnoty výrobků,“ přibližuje redaktor časopisu dTest.


Nejvíce prvních míst ve všech srovnávaných kategoriích obsadilo Německo s Rakouskem, v součtu těmto dvěma zemím patřila více než polovina všech prvních udělených míst. Naopak Česká republika si drží prvenství v počtu posledních míst.

Podle Jana Maryšky je za lepší kvalitou výrobků zakoupených v Německu a Rakousku přísnější a hlavně přesnější legislativa: „Nejlépe je to vidět v případě uzenin nebo lahůdkových salátů. V německé vyhlášce prakticky není mezera, která by dávala výrobcům volnou ruku rozhodovat se, co do výrobku dají nebo nedají. Taková regulace u nás chybí.“

V Německu maso, u nás drť

Nejvíce patrné jsou kvalitativní rozdíly asi v rybích konzervách. „Například sardinky v oleji mohou být buďto pravé sardinky, anebo je podle evropské regulace možné jako sardinky prodávat i některé jiné druhy ryb, třeba šproty nebo sardinely,“ vysvětluje Jan Maryška. „Z Rakouska a z Německa jsme si v oleji přivezli skutečně sardinky, zatímco v ostatních státech to byly jiné ryby. V Česku a na Slovensku se jednalo o sardinely a z Polska jsme si přivezli šproty.“

Podobně dopadl i test nejlevnějších tuňákových konzerv. Zatímco v Německu si zákazník z obchodu jako nejlevnějšího tuňáka v konzervě odnese skutečné filety, v Polsku a na Slovensku jsou to kousky a v Česku dokonce pouze masová drť.

Studovat etikety je v českých obchodech stále nutnost. Německý zákazník je na tom mnohem lépe

Neslavně dopadl i test lahůdkových salátů. Testovaný německý a rakouský salát obsahoval uzeninu vyrobenou čistě z masa, uzenina v nejlevnějším salátu z České republiky a ze Slovenska obsahovala vedle masa i strojně oddělené maso.

„V současné době se na úrovni Evropské komise připravuje legislativa, která dvojí kvalitu zboží, ať je to jakékoliv, řadí mezi nekalé obchodní praktiky,“ uklidňuje Jan Maryška na závěr. Nová legislativní úprava by měla českým zákazníkům zajistit, že si v obchodech jako nejlevnější zboží nakoupí stejně kvalitní produkty jako zákazníci v Německu a Rakousku.

Spustit audio