Česká otrokářská rodina lákala své oběti za lepším do Anglie. „Ten příběh je pravdivý,“ potvrzuje spisovatelka Iva Pekárková

7. září 2022

S orlem na zádech je nejnovější kniha spisovatelky Ivy Pekárkové. Tentokrát se zaměřila na novodobé otrokářství. Co zažívala jako taxikářka v Londýně? Je pravda, že v Anglii, kde žije, stále prší? Kolik má díky svému partnerovi příbuzných v Nigérii? A kdy půjde příběh z knihy k soudu? Více v rozhovoru Adély Gondíkové.

„Co svět světem stojí, tak otrokářství existuje. Vždy musíte vzít nějaké lidi, někam je nalákat a přinutit je pracovat. Můj příběh je pravdivý. Jen jsem změnila jména a vymyslela si fiktivní londýnskou čtvrť, do které jsem ho zasadila,“ vysvětluje Iva Pekárková.

Spisovatelka Iva Pekárková

„Otrokáři jsou česká rodina žijící v Anglii, která má v Česku tzv. náboráře. Ten si u nás vyhlédne někoho sociálně slabého a vyláká ho do Anglie za lepším životem,“ popisuje spisovatelka v Blízkých setkáních. „Ze svých obětí paradoxně udělají člověka, který si začne vážit sám sebe.“

„Jsou to lidé, kteří nikdy nepracovali. Jsou to bezdomovci, neumí anglicky a oni mu najdou práci. I proto také třetina těch lidí neuznala, že jsou vlastně oběti. Prohlásili, že tam byli z vlastní vůle, protože se o ně jejich otrokáři starali. Našli u nich domov,“ uzavírá Iva Pekárková.

Spustit audio

Související