Červen zaplaví české kuchyně čerstvým ovocem. Foodbloggerka radí, co s ním

7. červen 2019

Rebarbora, jahody, rané třešně a brzy i meruňky. Na pulty dorazila úroda prvních plodů léta. Bloggerka, pekařka a novinářka Juliana Fišerová posluchačům prozradila svoje tajné tipy a recepty.

Rebarbora

Galetka s jahodami a rebarborou

Rebarbora je bohatá na kyselinu šťavelovou, která nám nedělá úplně dobře. Jak tedy naložit s rebarborou, aby nebyla tak kyselá? Můžete jí buď použít méně, nebo ji zakomponovat třeba do nějakého vanilkového nebo tvarohového krému.

V anglosaských zemích, kde je rebarbora hodně oblíbená, ji také často nejdřív krátce podusí s trochou cukru, a tento rychlokompot pak použijí na koláč. Dobrá je také kombinace rebarbory s jahodami, které dozrávají záhy. A třeba rebarborový džem je chutnější právě v kombinaci s jahodami.

Tip Juliany Fišerové: Nakrájejte rebarboru škrabkou na brambory na tenké plátečky, ty zblanšírujete poklaďte jimi třeba koláč s vanilkovou náplní - vznikne zajímavá duha.

Jahody

Jahodový koktejl

Juliana Fišerová patří mezi milovníky syrových jahod v co nejčerstvější podobě a nejlepší je tedy podle ní sníst jahodu čerstvou přímo z pole. Hned za tím jsou rozmačkané jahody se šlehačkou nebo s mlékem a taky jahodové knedlíky.

A pro lidi, kteří nemají rádi celou rozvařenou jahodu, má tip: Uděláte si samotné tvarohové nočky – z čerstvého měkkého tvarohu, který trochu mezi utěrkami vyždímete, a lžičky krupice. Minutu dvě je povaříte a zalijete rozmixovanými čerstvými jahodami, případně rozmíchanými s troškou smetany.

Třešně

Třešně, stejně jako višně jsou vynikající nejen v bublanině, ale i v kompotech. Francouzi dělají bezvadný vláčný dezert podobný bublanině, kterému se říká clafoutis. A kdo nemá rád suchou buchtu s třešněmi, může do těsta přidat trochu třešňovice, aby vonělo marcipánovým tónem.

Clafoutis – francouzský koláč s třešněmi, podobný naší bublanině

Meruňky

Na meruňky máme ještě pár týdnů čas, ale těšit už se na ně můžeme. Obecně peckové ovoce je výborné tepelně zpracované, protože se jeho chuť pak lépe rozvine. Kromě různých koláčů a knedlíků jsou meruňky výborné, když se nechají hodně zkaramelizovat, zapéct v troubě, a potom si ji přelijete třeba zmrzlinou.

Tip Juliany Fišerové: Doporučuji netradiční kombinaci krému z másla, vejce, mletých ořechů, většinou mandlí a cukru, který se rozetře buď na křehké těsto, nebo se to jenom samotné zapeče, a na to se rozloží rozpůlené meruňky. Meruňka si totiž dobře rozumí se všemi ořechovými plody. A je to tedy i cesta, jak si užít netradiční koláč, navíc připravený bez lepku.

Spustit audio

Související