Břetislav Tureček: Proč křesťanští uprchlíci potřebují naši pomoc víc než muslimští?

21. duben 2016

Projekt Nadačního fondu Generace 21 ztroskotal. Ministři i prezident prohlašují, že si migranti udělali z Česka cestovní kancelář a obešli pašeráky. Analytik ale vidí problém jinde.

„Generace 21 nevybírala irácké uprchlíky podle toho, nakolik potřebují pomoc, ale nakolik jsou to křesťané,“ říká Břetislav Tureček. Cílem nadace bylo s podporou vlády pomoct více než 150 iráckým křesťanským uprchlíkům. Do Česka se jich dostalo jen 89. Asi 50 během pár týdnů odjelo do Německa, nebo dokonce domů.

Pomoc nepotřebovali

Dnes je tady asi 40 lidí, kteří žijí v Praze a Soběšovicích na Frýdecko-Místecku. Podle analytika se sem tak dostali lidé, kteří pomoc prostě nepotřebovali. Ti lidé tvrdili (a taky to bohužel opakovala i Generace 21), že utíkají před jistou smrtí, že jim vyvraždili příbuzné a že jim doma hrozí jen smrt.

„Najednou se ale asi třetina z nich vrací domů. Tak to tam asi tak zlé není,“ napadne teď podle analytika každého. „Tady se ale taky moc neví, že jim doma pomáhají muslimští šíité na jihu země. Tedy i křesťanům vyhnaným ze severu sunnitským Islámským státem,“ vysvětluje.

Čtěte také

Pomoc potřebují hlavně chudí

Na naši pootevřenou náruč tak nakonec nedosáhnou lidé, kteří ji opravdu potřebují. „Nedostane se jim jen proto, že jsou muslimové. Prostě se tady použil předpoklad, že křesťané potřebují naši pomoc víc.“ Skutečné dělítko ale analytik nevidí ve víře, ale v životním stylu.

U vzdělaných elit žijících ve velkých městech je úplně jedno, jestli jsou to křesťané nebo muslimové. A stejně tak je to u chudých lidí. „Obávám se, že si tady s námi někdo nepěkně pohrál na protimuslimské notě,“ říká. A asi stejně byla převezena a oklamána i Generace 21.


Břetislav TurečekLidé, kterým chtěla Generace 21 pomoct, je ve výsledku jen pořádně zdiskreditovali. A bohužel to přispělo i k posílení negativních postojů veřejnosti k uprchlíkům jako celku. Nalilo to vodu na mlýn odpůrcům jakékoli další pomoci všem migrantům.

Češi už pomáhat nechtějí

Nadace teď ještě řeší, co se zbývajícími iráckými rodinami, které na přesídlení čekají doma, prodali majetek, odhlásili děti ze škol. Podle analytika tady už vůle pomáhat není.

„Není tady ani žádná záruka, že i oni nechtějí Česko použít jen jako přestupní stanici do Německa nebo že nemají příbuzné v jiné části Evropy,“ uvažuje o jejich patové situaci. „Pořád se jen divím, že za to tady někdo jednoznačně nepřevzal odpovědnost.“

Více si poslechněte ze záznamu v Archivu pořadů.

autoři: lup , Břetislav Tureček , zis
Spustit audio