Boris Rösner. Herecký aristokrat s obličejem záporáka

Když před patnácti lety předčasně odešel ze světa Boris Rösner, české divadlo ztratilo jednu z největších osobností, které mělo. A také z nejoddanějších. Napsal Radek Brož. Další Příběhy z kalendáře můžete poslouchat online na webu Dvojky a v aplikaci mujRozhlas.

Oba rodiče byli umělci, a tak vyrůstal v prostředí oblastních scén a na jevišti se objevoval už v dětských letech. Na DAMU se dostal na poprvé. Už ve škole, kde ho učil například Václav Voska, byl považován za velký talent. Přesto se mu při studiu nevyhýbaly problémy, nejprve kvůli neudělané maturitě z matematiky, posléze z politických důvodů. Jeho matka byla v době normalizace nucena odejít z divadla a živila se jako servírka.

Herec má být ochotný na jevišti vypustit duši

Po škole nabíral zkušenosti v libereckém divadle. Když se pak dostal do Městských divadel pražských, musel tu znovu dokazovat, že je hoden velkých a hlavních rolí. Takovou byl třeba Salieri v Amadeovi.

Nejdelší část kariéry strávil v Národním divadle, a protože se považoval za herce velkých gest, právě tady se cítil nejlépe. Svou, v dobrém slova smyslu, posedlost divadlem se snažil předávat také studentům herectví, a to včetně přesvědčení, že herec má být každý večer ochotný na jevišti vypustit duši.

Další Příběhy z kalendáře budou patřit slavné americké herečce. Stačí říct Někdo to rád horké.

V Příbězích z kalendáře si každý všední den po 12. hodině připomínáme osobnosti, objevy a události v důležitých, ale i málo známých nebo zábavných souvislostech.

Jak můžete poslouchat? Živě, zpětně na mobilu i z počítače

Živě v rádiu na Dvojce, od pondělí do pátku po poledních zprávách. Příběhy z kalendáře můžete poslouchat i zpětně na internetu, všechny díly jsou jako podcast ke stažení. Podcast najdete na webu Dvojky nebo na audioportálu mujRozhlas, který si můžete nainstalovat i jako aplikaci.    

Spustit audio

Související