Léto rozhlasových legend: Boris Rösner

24. srpen 2014

Aristokrat divadla, aristokrat herectví. A především člověk. Kromě nejrůznějších hereckých cen byl totiž také nositelem Medaile Za zásluhy 1. stupně.

Boris Rösner se narodil v roce 1951 v Opavě. Po ukončení studia na pražském DAMU působil do roku 1979 v Divadle F. X. Šaldy v Liberci.

V letech 1979 až 1987 byl členem Městských divadel pražských. Objevil se tam například jako Salieri ve hře Amadeus nebo jako Cosimo v Baronu ve větvích.

Na národní scéně

Od roku 1987 byl Boris Rösner členem divadelního souboru Národního divadla. Zahrál si zde třeba ve hrách Dorotea, Idiot, Oresteia, Lakomec, Rok na vsi, Antonius a Kleopatra nebo Maryša.

Boris Rösner se objevuje také na televizní obrazovce: ve filmech Chobotnice z druhého patra, Muž na drátě, Černí baroni, Chaos. A také v pohádkách, jako jsou Sedmero krkavců nebo O třech ospalých princeznách.

Hrál i v seriálu Synové a dcery Jakuba Skláře. A v roce 1988 režíroval krátkou animovanou pohádku O hrnci, který rád vařil rajskou omáčku.

Jeho skvělý a podmanivý hlas se výborně uplatnil při uměleckém přednesu (ve Viole a Lyře Pragensis), v rozhlase (Bílá nemoc) a dabingu. Od roku 1989 byl jedním z předních pedagogů na pražské DAMU.

Ocenění

Rösner za své herecké umění získal také řadu ocenění: Cenu Františka Filipovského za dabing filmu Na východ od ráje, vyhrál anketu Neviditelný herec, za svého Harpagona v Lakomci Cenu Alfréda Radoka a cenu Thálie a Medaili Za zásluhy 1. stupně in memoriam.

Vydal také své memoáry Souboje Borise Rösnera a Boris Rösner: Život jako divadlo. Ke konci života bojoval Boris Rösner se zákeřnou rakovinou, které nakonec nečekaně podlehl v kladenské nemocnici 31. května 2006 ve věku pouhých 55 let.

Záznamy ostatních Dokumentů Dvojky najdete v iRadiu.

autor: Dan Moravec
Spustit audio