Bolí vás žaludek, nebo žlučník? Gastroenterolog odpovídá na vaše nejčastější otázky

14. březen 2018

U žlučníku jsou nečastějším problémem kameny a u žaludku pak vředy. Oba problémy už současná medicína umí zvládnout. Nevěříte?

„Kameny přímo ve žlučníku (cholecystolitiáza) vám chirurg odstraní laparoskopicky za hodinku. Horší problém je kámen ve žlučových cestách, ale i tady řešení máme,“ říká primář IV. interní kliniky Gastroenterologie a hepatologie VFN Praha Karel Lukáš. Jak ale poznáte, že vás bolí zrovna žlučník?

Jak bolí žlučník?

Podráždění se podle lékaře projevuje tlakem v pravém podžebří a pocity na zvracení. Bolest často vystřeluje až do zad. Taky může jít i o biliární koliku, která je vyvolaná stahem žlučníku. Taková bolest je kolísavá, nepříjemná až šokující.

Nejčastější nemocí žaludku dřív byly vředy. „Ale po objevu infekční etiologie, tedy bakterie Helicobacter pylori, která je citlivá na antibiotika, už je dokážeme lehce vyléčit.“ Váže se k tomu zajímavý příběh dvou patologů Robina Warrena a Barry Marshalla z Austrálie. V roce 1984 objevili v žaludeční sliznici tyčkovité až spirálovité bakterie.

Žlučník je přívažek k trávicímu traktu, který vylučuje žluč. Ta pak slouží k trávení tuků, k jejich emulgaci. Je to reservoár žluče, která se vytváří v játrech.

V žaludku probíhá první trávení bílkovin za pomocí kyseliny chlorovodíkové a pepsinu, který tráví bílkoviny. Žaludek ale taky rozmělní potravu, promíchá a pak ji posunuje dál do dvanácterníku a tenkého střeva.

Za vředy může bakterie

„Vědělo se, že tam nějaké bakterie žijí, ale oni to dovedli do absolutního konce a dělali pokus sami na sobě,“ popisuje lékař. Marshall si nechal udělat gastroskopii a měl normální nález i s biopsií. Pak „snědl“ čistou kulturu Helicobacter pylori a za 10 dní mu začalo být špatně. Nechal si udělat novou gastroskopii, kde zjistili těžký zánět žaludku.

V biopsiích byly prokázány bakterie a tak se začal léčit tehdy obvyklým bismutem. Po několika dnech se stav zlepšil a na konci léčby se udělala další endoskopie a už měl zcela zdravý žaludek bez baktérií. „Tímto pokusem prokázal, že jde o nemoc způsobující infekční Helicobacter.“

Vaše otázky a odpovědi:

„Když se vám tvoří větší množství žaludečních kyselých šťáv, které se vám navíc vracejí do jícnu, můžete mít zánět jícnu,“ říká gastroenterolog Lukáš.

Doporučení je jasné, je potřeba udělat gastroskopii a podívat se do jícnu, jestli tam není nějaký zánět. Průjem a nafukování břicha pak vypadá na funkční poruchu. „To jsou takové poruchy, kdy neprokážeme nějaké organické onemocnění. Zatím není medicína všemocná,“ dodává.

RCP je speciální vyšetření, při kterém se dá podívat na celé žlučové cesty i na slinivku. „Pokud se vám žlučové kameny tvoří ve žlučovodech, tak musíte užívat léky, které vám pomáhají vylučovat žluč. Je to kyselina chenodeoxycholová, které vám pomůže proti opakované tvorbě kamenů. Občas se ale pacient nevyvaruje RCP, při kterém se žlučovody pročišťují.

Nadýmání je většinou způsobeno tím, co jíte. Pokud vás obtěžuje, zkuste nějaké probiotikum. Zkuste třeba týdenní kúru probiotikem Lactobacillus acidophilus.

autoři: lup , Tereza Stýblová
Spustit audio