Bohumil Pečinka: Lídři opozice si musí začít ujasňovat společné zájmy, jinak se nic nezmění

27. červen 2019

Babišova vláda přežila druhé hlasování o nedůvěře. Opozice to bere jako selhání ČSSD. Kam až sahá její tolerance? A má vůbec opozice šanci na úspěch?

Po sociální demokracii bych se už nevozil. Ona je ve strašné situaci. Neustále jí padají preference a nejraději by byla v opozici. Vzniká v ní velké hnutí, které chce na podzim z vlády vystoupit,“ uvažuje v pořadu Jak to vidí komentátor Bohumil Pečinka.

„Jestli chce nebabišovský politický blok například ve Sněmovně vytvářet nějakou skutečnou alternativu, tak by spolu měl mluvit a vytvářet něco jako zárodky minimálního společného programu do příštího volebního období.“

Výzva pro opozici: Bavte se spolu

Zatím se podle něj opozice přetahuje o procento v preferencích a tváří se, jako by každá ze stran měla po volbách vládnout samostatně. „Jedinou cestou je hledat kompromisy,“ říká Pečinka. „Budou bolestivé, ale je fér říct je předem.“

Předseda Pirátů Ivan Bartoš a Jakub Michálek (vpravo)

Dokud spolu nezačnou nějak hlouběji komunikovat lidé jako Ivan Bartoš a Petr Fiala, těžko se něco změní. Proslovy organizátorů demonstrací na Letné nabádají přesně k témuž: Bavte se spolu, vytvářejte společné zájmy, slaďujte hodnoty, naznačujte budoucí kompromisy.“

Opozici chybí plán pro babišovské voliče

Opozice by podle něj měla mít i něco, co osloví babišovskou část národa. Hlavně na území bývalých Sudet, které dodnes trápí vysoká kriminalita, nezaměstnanost a rozvodovost nebo nižší průměrné vzdělání.

Pokud se opozici nepodaří do příštích voleb vyjasnit tyto společné zájmy, vyhraje opět Andrej Babiš. A bude to tak správné. Protože demokracie je, marná sláva, o většinách. A tomu jeho světu se většinu daří vytvářet,“ uzavírá Bohumil Pečinka.

Další témata rozhovoru: 17hodinová debata před hlasováním o nedůvěře vládě; obhajoba Marie Benešová střetu zájmů Andreje Babiše; tmel voličů ANO; jak opozice využívá demnostrací.

autoři: Zita Senková , Bohumil Pečinka , and
Spustit audio

Související