Biskup Malý: Vděčnost těm, kteří bojovali za naši svobodu, jsme mohli projevit až po roce 1989. Ostudné

7. červen 2024

Hlavní ceremonií na pláži Omaha ve Francii vyvrcholily včera oslavy 80. výročí vylodění v Normandii, které zajistilo Spojencům vítězství nad nacistickým Německem na západní frontě. Umíme vyjádřit vděčnost těm, kteří bojovali za naši svobodu? „Člověku nezbývá nic než obdiv. K činům i k jejich úctyhodnému věku,“ hodnotí slavnostní moment Václav Malý. V audiozáznamu ještě připomene odkaz Václava Havla a vysvětlí, jak by k uklidnění situace na Slovensku mohla přispět církev.

Operace Overlord, námořní invaze nevídaných rozměrů, která zajistila spojeneckým vojskům navzdory těžkým bojům rozhodující vítězství nad nacistickým Německem na západní frontě, se 6. června 1944 účastnili také Češi, kteří sloužili v letectvu Velké Británie. Přílišné vděčnosti se ale po skončení války nedočkali.

Čtěte také

„Jejich role byla umenšována po roce 1948, kdy se vlády zmocnili komunisté, kteří zdůrazňovali jenom východní frontu. Tehdejší Sovětský svaz samozřejmě měl zásluhu na tom, že druhá světová válka skončila, stejnou zásluhu ale měli i Spojenci, kteří se před 80 lety vylodili na plážích v Normandii,“ říká v pořadu Jak to vidí… světící biskup pražský Václav Malý.

Naše ostuda

Ostudné je, že řada válečných veteránů bojujících za naši svobodu musela po roce 1948 čelit obžalobám ze smyšlených protistátních činů a strávila dlouhá léta ve vězení. „Mluvit se o nich znovu začalo až po roce 1989. Někteří z nich byli nakonec i vyznamenáni. Bohužel co se týče vděčnosti těm, kteří měli zásluhy na posunu k listopadu 1989, tam je pořád pohled části společnosti různý,“ podotýká Malý.

Pro svobodu byli ochotni obětovat i svůj život

Někteří sice oceněni byli, na řadu z nich se ale zapomnělo, i když to byli lidé ochotní pro svobodu něco obětovat, dokonce i svůj vlastní život,“ dodává světící biskup pražský.

Agresorovi vstup zakázán

V souvislosti s oslavami 80. výročí vylodění v Normandii Francie zvažovala, zda na slavnost pozve i zástupce Ruské federace. Argumentem bylo, že Rusko není pouze Vladimir Putin, ale že je zapotřebí připomenout roli tehdejšího Sovětského svazu při osvobozování Evropy. Zástupci Elysejského paláce se nakonec po komunikaci s Bílým domem rozhodli představitele Ruska nepozvat.

Čtěte také

„Bylo to správné rozhodnutí. Byl by to výsměch památce. Vylodění v Normandii mělo být konečné vítězství nad agresorem, kterým tehdy bylo Německo. Dnes je v roli agresora Rusko, tudíž je dobře, že jeho představitelé nebyli pozváni,“ souhlasí Malý a přitakává i slovům amerického prezidenta Joea Bidena, že naše demokracie je v největším ohrožení od dob druhé světové války.

„Mezinárodní situace je skutečně rozkývaná. Válka na Ukrajině ovlivňuje atmosféru i v Evropě, protože je třeba udržet jednotu evropských států v postoji vůči ruské agresi. Navíc nikdo nepočítal s rozkolísáním ekonomiky. Teď se tedy hledají náhradní cesty, jak to všechno ustát. Je to veliká zkouška a nikdo nemůže říci, že už jsme vyhráli. Důležité je společně napnout síly, soustředit se na podstatné a nechat stranou žabomyší války…, uzavírá biskup.

Spustit audio

Související