Eduarda Stehlíka dodnes udivuje, že se akce Normandie podařila utajit

5. červen 2014

Náhoda nebo omyly. I ty hrály ve II. světové válce velkou roli. Bojovali u Normandie vůbec Čechoslováci?

Už zítra, 6. června, si bude celý svět připomínat rok 1944. Vylodění spojeneckých vojsk v Normandii. Je to přelomový moment II. světové války. Následovala bitva o Francii, která otevřela západní frontu.

„Vždy, když o Normandii čtu, tak žasnu, co se podařilo udělat. A to nejen po stránce bojové nebo materiální. Hlavně mě ale udivuje, jak se tato obrovská akce podařila utajit,“ řekl vojenský historik Eduard Stehlík.

Velké vzpomínkové akce se mají účastnit i prezidenti Spojených států amerických a Ruska Barack Obama a Vladimir Putin. „Škála státníků, kteří se tam sejdou, je opravdu enormní,“ uvedl historik.

Setkání bude podle něj opravdu výjimečné. „Je to jedno z posledních, kde budou ještě přímí účastníci bojů. Dnes to jsou devadesátníci, kterým tehdy bylo kolem dvaceti. Čas je neúprosný.“

Čtěte také

„Můžeme jim naposledy říct, že si jich váží nejen jejich země, ale nezapomíná na ně celý svět.“

Češi a Slováci v Normandii
Naše jednotky v Normandii nebojovaly. Důvod je prostý: Československá samostatná obrněná brigáda měla jen omezený počet sil a nebylo kde brát posily. „Měla ale jiný úkol, který skvěle zvládla. Obléhání francouzského přístavu Dunkerque.

Hřbitov Collevile sur Mer je pozoruhodný svou jednoduchostí

Několik příslušníků letectva se bitvy zúčastnilo. „Je také jasné, že tam bojovalo několik stovek lidí s českými jmény. Byli to ale už ti, kteří žili mimo naše území. Nešlo o československou vojenskou jednotku.“ Jejich jména najdeme na nedalekém hřbitově Collevile sur Mer.

Je pravdou, že Američané, kteří se vylodili právě v Normandii, osvobozovali následně Československo? „Hodně z nich opravdu dorazilo až do okolí Kynšperka nad Ohří.“

České a francouzské Lidice
Mezi další výročí, která si budeme připomínat začátkem června, patří vyvraždění obyvatel Lidic a také francouzského městečka Oradour sur Glane. Obě tragické události se odehrály 10. června. Jen ta v Lidicích byla o dva roky dříve, v roce 1942.

„Německá trestná výprava měla být ale zaměřena na jiné městečko s podobným jménem. Zde sehrál roli omyl.“ Zajímavé podle Eduarda Stehlíka je i to, že mnoho německých velících důstojníků z akce proti Francouzům mělo rodinné vazby na naše území. Nejen proto se městečku často říká francouzské Lidice.

Jak najít své příbuzné, kteří bojovali ve světových válkách? Co se děje na Ukrajině? Poslechněte si v iRadiu.


autoři: lup , zis , Eduard Stehlík
Spustit audio