Bezpečnostní analytik Michal Smetana: Studie ukázala, že běžní Rusové jsou proti jaderným zbraním. Riziko konfliktu je ale nejvyšší za dobu od 80. let

18. srpen 2022

Negativní postoj Rusů k použití jaderných zbraní vyplynul z výzkumu, jehož spoluautorem je bezpečnostní analytik Michal Smetana z Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy. Za jakých okolností průzkum vznikl? Co by se muselo stát, aby byl prezident Putin ochoten jaderný arzenál použít? A v jakém stavu zbraně jsou? I to si můžete poslechnout v audiozáznamu pořadu Jak to vidí… Moderuje Vladimír Kroc.

Riziko použití jaderných zbraní v Evropě je kvůli válce na Ukrajině nejvyšší od poloviny 80. let. S tím v rozhovoru s Vladimírem Krocem souhlasí i Michal Smetana z Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy. Přesto považuje riziko konfliktu za malé.

„Není důvod k panice. I když je potřeba i s touto variantou počítat. Dopady by byly obrovské,“ odhaduje Smetana. Hlavním cílem ruských jaderných výhrůžek je podle něj odstrašení Západu.

Rusové jsou proti jaderným zbraním

Názory ruské veřejnosti na použití jaderných zbraní jsou ale odmítavé. Říká to studie, jejíž spoluautorem je i host pořadu Jak to vidí… Vědci se tisíce Rusů napříč regiony i pohlavím ptali, na jejich postoj k použití jaderných zbraní.

Michal Smetana, bezpečnostní analytik

„Podobně jako v řadě západních zemí i ruská veřejnost silně rozlišuje mezi použitím konvenčních a jaderných zbraní. Použití jaderných zbraní vnímá velmi kriticky. Averze je velmi vysoká,“ komentuje analytik. Studie ovšem vznikla v roce 2011. Tedy ještě před invazí na Ukrajinu.

Dá se odhadnout, jak by respondenti odpovídali dnes, kdy Rusko válčí s Ukrajinou a lidé jsou pod vlivem ruské propagandy? V současnosti by podobný průzkum nemohl vzniknout. Na podobné experimentální šetření bych si v současné situaci netroufl.“

Riziko pro respondenty

Podle Smetany by řada Rusů prostě odmítla odpovídat. Další aspekt je i etický. Odborníci by nechtěli respondenty vystavovat riziku, kterému v době válečného konfliktu čelí. „V roce 2011, kdy výzkum probíhal, velká část lidí otevřeně přiznala, že nesouhlasí se současným režimem a kroky prezidenta Putina,“ poodhaluje závěry studie bezpečnostní analytik. 

Spustit audio

Související