Bavič, kterému nesedělo divadlo, a exceloval v dramatech. Příběhy slavných: Vladimír Menšík

7. září 2018

Dobře zapnutý stroj, který neuměl odpočívat. Měnil pořady, bary, jména i manželky. Účinkují Lukáš Hlavica a Jana Stryková.

Vladimír Menšík (* 9. 10. 1929 v Ivančicích) byl pokřtěný jako Vladislav. Jméno si změnil, až když se živil kumštem. Všechny kolem sebe bavil už od dětství. Až na učitele. Středoškolské vysvědčení komika se hemžilo trojkami a čtyřkami. Jen z tělocviku to byla vždy výborná.

I když začínal na Vesnickém divadle a byl členem Burianova Déčka, nikdy se neupsal divadlu. Bavila ho kamera. Televizní i ta filmová. Na začátku to byly drobné role, kterými ale dokázal zaujmout. A když se stal členem hereckého souboru Filmového studia Barrandov, šel najednou z role do role. 

Zkrotil ho jen málokdo

Menšík se stalo synonymem baviče. Už v 50. letech ale dokázali dva režiséři jeho talent ukáznit v dramatu. I na jeho výkonech tak stojí filmy Všichni dobří rodáci nebo Markéta Lazarová. V 60. letech šel z role do role a stejně bouřlivý byl i jeho osobní život. Flámovat prý vydržel i dvě noci za sebou. 

Vydatně mu v tom sekundoval třeba kamarád Jiří Sovák. První manželka Věra to nevydržela, sbalila děti a rozvedla se. Jeho druhá žena Olga věřila, že kvůli ní přestane pít. Bohužel. Jako správný Moravák vyrůstal na vínu a slivovici a slabost měl prý i pro mimomanželské zálety. 

Jen dva dny před smrtí 

Dlouhá léta kouřil, popíjel a zároveň měl silné astma. Když to ale přesáhlo rozumnou mez, začal úspěšně abstinovat. Naposledy se před kamerou objevil jen dva dny před smrtí, v pořadu Abeceda. Zemřel v 58 letech, 28. května 1988. Z obou manželství měl dvě děti, „potatila“ se ale jen dcera Martina. 

Web Hry a četba nabízí mluvené slovo a čtené pohádky na dobrou noc zdarma on-line (ještě týden po odvysílání). Audioknihy nejde stáhnout.

Účinkují: Lukáš Hlavica a Jana Stryková
Napsal: Jan Jaroš
Režie: Bela Schenková
Natočeno v roce 2016.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.