Bára Basiková ví co chce a nedělá ústupky

23. říjen 2013

Hostem Martiny Kociánové byla po 11. hodině zpěvačka s nezařaditelným projevem i energií Bára Basiková. Na jevišti stojí už bezmála třicet let a vlastně nikdy nepřestala překvapovat.

Její kariéra začala se skupinou Martina Němce Precedens, se kterou vydala i svou první desku Doba ledová. Úspěšná byla i spolupráce se skupinou Stromboli Michala Pavlíčka. A pokud je tato hudba na vás příliš tvrdá, tak ji určitě znáte z muzikálů Jesus Christ Superstar, Johanka z Arku a mnoha dalších.

Je také autorkou knihy Rozhovory s útěkem a mámou dvojčat a malého kluka. Bára Basiková je hvězda, o které ani po třiceti letech rozhovorů nevíme mnoho.

B. Basiková bez kompromisů

Je totiž jen pár lidí v českém showbusinessu, u kterých stačí říct pouze jejich jméno a zbytek si každí odvodí. Bára Basiková je přesně takovouto osobností, která si po 30 let své kariéry dokázala udržet hudební názor a vkus bez kompromisů: „Víte, právě to musí vycházet přímo z člověka. Každý by si měl uvědomit, co chce a buď si za tím stát nebo dělat ústupky.“ Nikdy neprodukovala tzv. normalizační pop, přestože do hudebního průmyslu vstoupila v hluboké totalitě, tedy v roce 1982, kdy standardy byly striktně nalinkovány.

Bára Basiková

Jeviště jako cesta ke svobodě

Poprvé se objevila před publikem, když ji bylo 5 let. V jevišti si ale okamžitě našla jakousi zálibu a způsob realizace. Dodnes se prý před publikem cítí svobodná, přičemž se ale raději stylizuje do vážnějších rolí: „Nevím kde se to ve mě vzalo, a proč se např. literárně vyjadřuji depresivně. Už od útlých let jsem se držela spíše dospělých a nevyhledávala společnost vrstevníků. Byla jsem taková zádumčivá.“ Texty na posledním albu B. Basikové s názvem Belleville si původně chtěla psát sama. Nakonec ovšem od záměru upustila a zvolila více optimističtější témata textaře Jana Dvořáka.

Podrobnosti nabízíme v záznamu rozhovoru na začátku článku…

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.