Báli jste se volat a psát z ciziny? V polovině června konečně končí roamingové poplatky!

1. červen 2017

Pomocí roamingu můžete využívat služby svých mobilních operátorů i v zahraničí. Ježily se vám vlasy z konečného účtu, jen když vám někde venku pípla smska?

„Ještě před 10 lety jste za příchozí hovor klidně zaplatili i 30 korun. Teď od 15. června se na území EU ruší roamingové poplatky. Tedy pokud je budete využívat v přiměřené míře,“ říká právní poradce dTestu Miloš Borovička. Co je to přiměřeně?

Levný polský paušál tu používat nesmíte

Znamená to, že třeba nemůžete využívat levný polský paušál pro to, abyste z něj volali jen a výhradně na území ČR. Pokud ale budete bezplatný roaming používat pro cestování, neměl by ho operátor zablokovat. Jak to bude v praxi fungovat u delších dovolených?

Jak u dlouhých dovolených

„Pokud budete třeba celé dva měsíce nepřetržitě na území cizího státu, pak by vás měl operátor vyzvat, abyste doložili, kde jste tarif využívali a jestli jde jen o dočasnou záležitost.“ V opačném případě vám taky může naúčtovat příplatek za každou „nadčerpanou“ roamingovou službu.

Platí jen v EU

Bezplatný roaming platí výhradně na území Evropské unie. Určitě neplatí třeba pro Tunis, Egypt, ale ani pro Švýcarsko. Do bezplatného systému by se brzy mělo přidat ještě Norsko, Lichtenštejnsko a Island.

autoři: lup , Tereza Stýblová
Spustit audio