Audiotahák Karel IV.: Pozor, voda
O kulinářství a gastronomii. Napsal Petr Stančík. Čte Vojta Dyk.
Co myslíte, měli naši předkové stejné chuťové buňky jako my? Šlechtici jedli hlavně zvěřinu, často i několikrát denně. Jednak se věřilo, že z masa na jedlíka přejdou pozitivní vlastnosti zvířete, například statečnost, síla nebo rychlé nohy. Pak také proto, že často lovili, a když už tady to maso je, tak ho přece nevyhodíme.
Zvěřina je strava libová a zdravá, měla však jednu nevýhodu. Její dlouhodobé pojídání v kombinaci s červeným vínem aristokratům časem přinášelo bolestivou dnu, kterou velice trpěl i sám Karel IV. Jak to vůbec v tehdejších dobách bylo s alkoholem?
Projekt Českého rozhlasu Karel je King! nabízí k 700. výročí Karla IV. něco navíc. Třeba právě audiotaháky, které vám každý den nabídnou jednu perličku, zajímavost nebo kuriozitu související s panovníkem Karlem IV. To ale není všechno. Víc zjistíte přímo na multimediálním webu kareljeking.cz.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.