Arthur Conan Doyle: Slavné případy Sherlocka Holmese a doktora Watsona

20. srpen 2022

Dramatizace dvou krimi příběhů nerozlučné detektivní dvojice uvádíme k výročí 100 let od narození herce Miloše Kopeckého. Právě on vtiskl v těchto rozhlasových detektivkách Sherlocku Holmesovi ryzí punc nadsázky. A jako dokonale přihlouplý doktor Watson mu sekunduje Rudolf Hrušínský. Ale není to je výborným obsazením a vedením herců, čím dokázal režisér Jiří Horčička nasytit tyto nahrávky potutelnou ironií. Zaposlouchejte se do vzlykotu houslí a dalších zvukových kouzel.

V prvním příběhu s názvem Strakatý pás řeší Sherlock Holmes s doktorem Watsonem tajemnou smrt na venkovském sídle. K případu spojenému se známou rodinou Roylottů ze Stoke Moranu v Surrey došlo na samém počátku jejich přátelství.

Ve druhém příběhu, který nese název Námořní smlouva, zachraňuje velký detektiv se svým společníkem důležité státní listiny.

Osoby a obsazení: Miloš Kopecký (Sherlock Holmes), Rudolf Hrušínský (doktor Watson), Gabriela Vránová (Helena Stonerová), Hana Maciuchová (Julie Stonerová), Josef Bek (doktor Roylott), Růžena Merunková (Annie Harrisonová), Eduard Cupák (Percy Phelps), Soběslav Sejk (Joseph Harrison), Vlastimil Fišar (lord Holdhurst), Marie Marešová (uklízečka Thangeyová), Vladimír Krška (vrátný Thyngey), Ladislav Kazda (strážník)
Připravil: Jan Vedral
Napsal: Arthur Conan Doyle
Dramaturgie: Jarmila Konrádová a Jiří Šrámek
Překlad: Zora Wolfová (Strakatý pás) a Jan Zábrana (Námořní smlouva)
Zvuková spolupráce: Jiří Bartoš a Iva Valentová
Režie: Jiří Horčička
Natočeno: v roce 1989

Co poslouchat při běhu nebo jako kulisu v práci? Poslouchejte živě ve vysílání Českého rozhlasu Dvojky anebo pak zdarma na jejím webu. Stránka Hry a četba nabízí mluvené slovo zdarma on-line ještě týden po odvysílání. Audioknihy nejde stáhnout. Některé tituly najdete v prodeji na CD nebo ke stažení v mp3 na webu Radioteka.cz. Další audioknihy zdarma najdete i jako podcast na portálu mujRozhlas.

autor: Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio

Související