Andor Šándor: Nikoho vůbec nezajímá, že při tom miliony Syřanů zemřou

12. říjen 2016

Je to, co se nedávno odehrálo v syrském Aleppu obdoba masakru v srbské Srebrenici? Hrozí Sýrii genocida?

Bombardování syrského Aleppa odnesli civilisté. Nikdo dnes ale nemá důkazy, kdo za ním stojí. Odpovědnost odmítají všechny strany zapojené do konfliktu. Není se co divit: „Každé bombardování civilistů a třeba nemocnic je vážný zločin proti všem pravidlům války,“ říká Andor Šándor. Francie teď chce požádat Mezinárodní trestní soud o vyšetřování válečných zločinů.

Nečinnost v Aleppu

„Vzpomeňte si na množství komisí, které vznikly po útoku na civilní letadlo na Ukrajině. Další a další vznikaly pomalu dřív, než vůbec uschla krev těch ubožáků, kteří tam zahynuli. Musíme udělat vše proto, aby v Sýrii nebyli nevinní lidé takto decimováni.“ Po krátkém klidu tam teď atmosféra zhoustla.

„Aleppo je ukázka toho, že i nečinností si můžeme přivodit další válečná zvěrstva, jakou zažila srbská Srebrenica,“ říká Šándor. V červenci 1995 bylo v okolí Srebrenice zavražděno přes 8 000 obyvatel Bosny. Mezinárodní trestní tribunál pro bývalou Jugoslávii to klasifikoval jako genocidu.

V Sýrii se neřeší problém občanské války

Proč vlastně příměří v Sýrii tak rychle ztroskotalo? „Je tam snad až stovka zainteresovaných skupin, které podporují různé síly. A v takto nepřehledné situaci se může stát cokoli,“ vysvětluje Šándor. Některá skupiny podporuje USA, jiné Rusko, jiné Saúdská Arábie, další syrský prezident Bašár al-Asad.


USA má problém s výběrem té správné opozice. A když už je vyzbrojí, tak mu ihned zběhnou.

„Je smutné, že se v Sýrii neřeší jejich problém občanské války, ale třeba Turecko a Arábii jen zajímá, kdo bude vůdcem islámského arabského světa. Přitom ale umírají miliony Syřanů.“

autoři: lup , zis , Andor Šándor
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.