Andor Šándor k situaci na polsko-běloruské hranici: Unie by měla mít společnou migrační politiku

15. listopad 2021

Na polsko-běloruské hranici se v posledních týdnech hromadí tisíce migrantů převážně ze zemí Blízkého východu snažících se dostat do Evropské unie. „Není to náhoda, situace v Iráku nebo v Sýrii se poslední dobou nijak dramaticky nezhoršila,“ komentuje bezpečnostní poradce Andor Šándor na Dvojce. Poslechněte si pohledy známých osobností na věci kolem nás. Moderuje Zita Senková.

Andor Šándor

Krize na polsko-běloruské hranici eskaluje, v hraničním pásmu uvízly téměř čtyři tisíce běženců převážně z Iráckého Kurdistánu.

„Faktem je, že ti lidé se nyní nemohou dostat nikam. Poláci je nepustí a Bělorusové je nevezmou zpátky, do Unie se nedostanou,“ komentuje situaci bezpečnostní poradce Andor Šándor a dodává, že situace není náhoda. Podle něj se nejedná o spontánní útěk uprchlíků.

Nepřehledná situace na polsko-běloruských hranicích

„Situace v Iráku nebo Sýrii se dramaticky nezhoršila,“ míní Šándor.

„Lukašenko hraje vyděračskou hru, kterou se snaží zmírnit sankce Unie po prezidentských volbách. Je to člověk, který nesplňuje standardy demokratického vůdce,“ vysvětluje bezpečnostní poradce. 

Jaká je migrační strategie Evropské unie?

Podle Šándora si musí představitelé Evropské unie ujasnit migrační strategii.

Čtěte také

„Chceme migranty, nebo je nechceme?“ ptá se. Uvádí, že pokud země, ze kterých lidé prchají nebudou stabilizovány, tak se situace nezmění. Migrační politika Unie by měla být jednotná. 

„Čím víc migrantů přijmeme, tím víc jich přijde,“ odhaduje Šándor a připouští i to, že situace vyústí v lokální konflikt. „Chránit hranice je společný zájem,“ vysvětluje.

Podle něj Lukašenko hraje o čas a rád by, aby jej představitelé Unie pozvali k jednání u společného stolu. Svou roli v konfliktu hraje i Turecko. „Za to, že drží migranty na svém území, dostává nemalé peníze. Zda by to samé chtěl Lukašenko, je těžké říct,“ uzavírá Andor Šándor v pořadu Jak to vidí... 

Další témata rozhovoru: v Rakousku nastal 10denní lockdown, jak zareaguje česká vláda; kdo a proč stojí za bezpečnostní krizí na bělorusko-polské hranici; jaké zájmy sleduje Evropa v Lybii.            

autoři: Zita Senková , Andor Šándor , juk
Spustit audio

Související