Amerikanista Pondělíček: Odkaz 11. září se posunul. Rezonuje to, co následovalo v Iráku a v Afghánistánu

12. září 2023

Spojené státy si připomněly výročí teroristických útoků z 11. září 2001. Jak Američané na tragickou událost s odstupem 22 let vzpomínají? Jak pokračuje identifikace obětí? Amerikanista Jiří Pondělíček v audiozáznamu ještě přiblíží debaty kolem věkového průměru amerických zákonodárců a vysvětlí, které obvinění Donalda Trumpa by mohlo hrát nejvážnější roli.

„Hlavní vzpomínková akce na 11. září se konala v New Yorku. Účastnili se jí především místní politici, dorazila ale i viceprezidentka Kamala Harrisová, protože prezident Joe Biden byl pořád ještě na cestě ze summitu G20 a ze své návštěvy Vietnamu,“ popisuje v pořadu Jak to vidí… amerikanista Jiří Pondělíček z katedry severoamerických studií při Fakultě sociálních věd Univerzity Karlovy.

Čtěte také

Podle jeho pozorování se odkaz 11. září posunul, hlavně s ohledem na to, co následovalo v dalších 20 letech v Iráku a v Afghánistánu. „Pořád to ale samozřejmě má velkou symboliku. Joe Biden to sice nestihl do New Yorku, ale prý si dal velmi záležet na tom, aby doletěl alespoň na Aljašku, aby si 11. září připomněl na americké půdě.“

Identifikace obětí

Při teroristickém útoku na Světové obchodní centrum v New Yorku zahynulo 2750 lidí. Více než 1100 jich podle agentury AFP stále ještě nebylo identifikováno. Díky nové metodě sekvenování DNA se ale po 22 letech podařilo identifikovat další dvě oběti.

„Je to velmi důležité zejména pro pozůstalé. Je to podobné, jako když přijdete o někoho ve válce. Dotyčný je zaevidován jako nezvěstný. A i když víte, že se asi neukáže ve dveřích, naděje pořád žije. Identifikace obětí je tak možnost pro pozůstalé kapitolu konečně uzavřít,“ vysvětluje Pondělíček.

Sjednocená Amerika

Naopak politické téma 11. září už dávno není. Podle Pondělíčka se politika vkrádá spíše do interpretace toho, co následovalo po 11. září, jaké to mělo dopady v podobě zmíněné války v Iráku a v Afghánistánu.

„Joe Biden to sice trochu na politiku stočil, byť se snažil držet relativně neutrálního tónu. Mluvil o potřebě národní jednoty, o tom, že by si Američané měli uvědomit, že není potřeba národní tragédie takového rozsahu, aby se Amerika sjednotila. Samozřejmě šlo trochu o narážku na opoziční republikány. Jinak bych ale řekl, že se politika do připomínkových akcí příliš nevkrádá,“ uzavírá Jiří Pondělíček.

Spustit audio

Související