Amerikanista Pondělíček hodnotí rok od voleb v USA: Z ambiciózních plánů se příliš neprosadilo

5. listopad 2021

Podařilo se nastartovat ekonomiku, v sociální oblasti se novému americkému prezidentovi Joe Bidenovi zatím nedaří prosadit témata, která chtěl. Amerikanista Jiří Pondělíček na Dvojce komentuje rok od prezidentských voleb ve Spojených státech. Jak to vidí... můžete poslouchat živě v rádiu, na webu Dvojky a jako podcast v aplikacích. Pohledy známých osobností na věci kolem nás. Moderuje Zita Senková.

Amerikanista Jiří Pondělíček

Uplynul rok od prezidentských voleb ve Spojených státech. Co se – kromě změny administrativy – v USA změnilo?

„Joe Bidenovi se podařilo prosadit některé věci, které chtěl. Zejména v úvodu,“ komentuje amerikanista Jiří Pondělíček v pořadu Zity Senkové Jak to vidí...

Podařilo se ekonomicky nastartovat zemi po první covidové vlně

Podle něj se zejména jedná o stimulační balíček, který měl ochránit a nastartovat ekonomiku po první vlně koronavirové epidemie. „Peněz, které se podařilo do systému napumpovat, je rekordní,“ míní Pondělíček.

Ambice na začátku

Nepodařilo se ale prosadit některé priority, především v sociální oblasti. „Placená rodičovská, nebo péče o předškolní děti. Ani klimatický balíček nebyl zatím schválen,“ vypočítává odborník na dění ve Spojených státech. „Z ambiciózní agendy se mnoho prosadit zatím nepodařilo.“

Shoda Bidena i Trumpa v názorech na Čínu

Joe Biden nastoupil do prezidentského úřadu oficiálně 20. ledna 2021.

Čtěte také

Jak se dá jeho působení zhodnotit? Jiří Pondělíček roční působení v Joe Bidena v Bílém domě hodnotí: „Největší úspěchy si připsal v začátku. Od té doby se legislativně moc nedaří.“

Navázal v něčem na svého předchůdce? „Hlavní oblastí, kde navázal na Donalda Trumpa, je zahraniční politika a zejména přístup k Číně a Tajwanu,“ vysvětluje.

Naopak v názorech na domácí témata a směr, kterým by se země měla ubírat, je zcela rozdílný. Joe Biden například navrhuje speciální milionářské daně. 

Další témata rozhovoru: jak se daří Joe Bidenovi prosazovat protikoronavirová opatření; jak rozdílné názory má na migrační otázky; co od sebe nyní očekávají Evropa a Amerika.  

Spustit audio

Související