Alzheimerova choroba

27. březen 2014

Demence má mnoho forem. Ta nejčastější je pojmenována podle Aloise Alzheimera, kterému se přezdívalo Bláznivý lékař s mikroskopem.

Alois Alzheimer byl synem notáře. Narodil se 14. června 1864 v malém bavorském městečku Merkbreit. Medicínskou praxi začínal v Sanatoriu pro šílence a epileptiky ve Frankfurtu nad Mohanem.

Tam se poprvé začal zajímat o psychiatrii a neuropatologii. Studoval poruchy mozkové kůry: alkoholické delirium, schizofrenii, epilepsii, syfilitickou encefalitidu, arteriosklerotickou atrofii mozku a presenilní demenci.

Mens v latině znamená „mysl“ a předpona de znamená „odstranit“.

Píše se rok 1906. Právě se koná vědecká konference, na které dvaačtyřicetiletý Alzheimer představí svůj životní objev na případu psychicky narušené ženy, Augusty Deterové.

Když k němu Augusta Deterová v relativně mladém věku přišla, vykazovala veškeré symptomy stařecké slabomyslnosti. Nebyla schopna se o sebe postarat, zároveň však odmítala pomoc ostatních. Byla dezorientovaná, měla problémy se čtením a psaním, a hlavně s pamětí. Pak se přidaly i halucinace. Zemřela v pětapadesáti letech.

Pitva mozku ukázala mnoho bílkovinových usazenin a odumřelých nervových buněk. Proč však k ukládání bílkovin dochází, na to nepřišel ani Alzheimer, ani nikdo po něm.

O Alzheimerův výzkum na konferenci nejevili valný zájem ani kolegové, ani novináři. Regionální list věnoval Alzheimerovu objevu jednu jedinou krátkou větu. Jinak bylo ticho po pěšině.

Všude trousil popel z doutníku...

Na prestižních klinikách v Mnichově a ve Vratislavi provedl Alzheimer stovky pitev a rozborů mozkových tkání. Vyučoval neurologii a psychiatrii a studenti jeho přednášky milovali. Když prý pobíhal po laboratoři mezi mikroskopy, všude za sebou trousil popel z doutníku, který neodkládal ani při svých experimentech.

Zemřel v jedenapadesáti letech na srdeční onemocnění, aniž by se dočkal uznání, jakého si zasloužil.

Podle odhadů odborníků trpí zatím neléčitelnou nemocí, která nese jméno Aloise Alzheimera, několik desítek milionů lidí na planetě – u nás kolem sto dvaceti až sto padesáti tisíc – a počty stále rostou.

Zemřela na ni i řada známých osobností: herci Rita Hayworthová a Charles Bronson, brazilský fotbalista Leonidas nebo bývalý americký prezident Ronald Reagan.

Logo

autoři: Jitka Škápíková , Helena Petáková , Dan Moravec
Spustit audio