Alergie trápí stále více lidí. V čem jim může pomoct nová komponentová diagnostika?

3. srpen 2018

Jak a proč vzniká alergie? Dá se jejímu vzniku předcházet tím, že se budeme důsledně vyhýbat nějaké složce stravy? A co je komponentová diagnostika?

Pojem alergie zavedl rakouský pediatr Clemens von Piruet na začátku 20. století. Všiml si, že u některých dětí po podávání několika dávek vakcín došlo k neočekávané reakci. Dnes víme, že jde o nadměrnou reakci imunitního systému. Velký, až 80procentní podíl na jejím rozvoji má genetika.

Jak vzniká alergie?

A tak pokud se setká genetická dispozice s intenzivním podnětem z vnějšího prostředí, za čas dojde k rozvoji nepříjemné alergie. „Většinou se to děje v místech kontaktu se zevním prostředím, to znamená na kůži a sliznicích. To jsou hlavní místa projevu alergických onemocnění,“ říká MUDr. Martin Hospodka, alergolog a imunolog z kliniky EUC Premium Praha.

Co je tzv. komponentová diagnostika?
Nová metoda umožňuje vyšetřit jednotlivé složky/komponenty alergenu a díky tomu je možné přesněji určit, o jakou alergii jde, a také ji cíleněji léčit. Současně pomáhá předpovídat, s jakou intenzitou bude imunitní systém pacienta na alergen reagovat, zda mírně, nebo silně.

 

Důsledkem je, že nás svědí nebo pálí oči, máme sennou rýmu nebo různé vyrážky. „Pokud alergický stav dále prograduje, končí většinou průduškovým astmatem, to znamená kašlem, zánětem průdušek, dechovými potížemi a podobně,“ přibližuje alergolog.

Dá se potravinové alergii předcházet?

Kožní problémy mají podle něj poměrně častou spojitost s potravinovou alergií. U nejmenších dětí se alergie začíná projevovat nejčastěji atopickým ekzémem. Rozhodně ovšem neplatí zažitý mýtus, že alergie se rozvíjejí pouze v dětském věku. „Alergie se může objevit v jakémkoli věku,“ potvrzuje Martin Hospodka a současně dodává, že některé děti s postupujícím věkem alergii překonají.

Je možné předcházet alergickým reakcím na potraviny tím, že se budeme důsledně vyhýbat některé složce potravy, například lepku? Podle Martina Hospodky tento moderní trend žádné prokazatelné pozitivní zdravotní dopady na organismus nemá.

Striktní dietní opatření, která nejsou nezbytně nutná, nejsou ani doporučeníhodná.
MUDr. Martin Hospodka

„Pokud vynecháte lepek, tak se tělu pravděpodobně nic dramaticky nestane, po stránce nutriční je to v podstatě velké množství sacharidů. A je pravda, že konzumace lepku může způsobovat nadýmání a podobné zažívací problémy. Na druhou stranu ti, kteří delší dobu lepek nejedí, pak už nejsou schopni tolerovat ani sebemenší množství,“ varuje alergolog.

autoři: Tereza Stýblová , and
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.