8 měsíců, 6000 km, 15 států a 5 párů bot. Češi projeli Jižní a Střední Ameriku na koloběžkách

29. srpen 2017

„Říkali nám, že tam zmrzneme nebo že nás zabijou,“ směje se dvojice, která se dokázala obejít bez doprovodného týmu a stan věnovala hned na začátku místním.

6000 km a 15 států ujela česká expedice na koloběžkách po Střední a Jižní Americe. Bez doprovodného týmu, GPS navigace i bez stanu. Na cestě byla od loňského listopadu až do letošního srpna. Za tu dobu prošoupali 5 párů bot: Marek Jelínek dva páry a Michal Kohoutek tři.

Co vůbec taková výprava stojí? „Letenku, přepravu koloběžky a jídlo a pití. To pití hlavně,“ vzpomíná Marek Jelínek se smíchem na vedra Střední Ameriky, která jim ale na druhou stranu umožnila vzít věcí co nejmíň. Výbava jednoho účastníka čítala 8kg koloběžku a 25kg batoh.

Stan jsme nepotřebovali

„Stan jsme nepotřebovali. Já ho tam pak věnoval jedné paní,“ popisuje Kohoutek. „Dostal jsem totiž nápad spát u hasičů. Většinu cesty jsme u nich spali,“ doplňuje Jelínek. „Koloběžky nám otvíraly dveře. Lidi to tam neznají.“ Často je museli zájemcům i půjčovat.

Marek Jelínek a Michal Kohoutek projeli Jižní a Střední Ameriku na koloběžkách

„Paradoxně nejvíc peněz jsme dali za přepravu tam, kde se nedá jet na koloběžce. Třeba Panama a Kolumbie dodnes nemají mezi sebou silnici. Je tam prales a v něm údajně narkomafie, která tam pěstuje koku. Museli jsme lodí. Pak jsme další lodí pluli 4000 km po Amazonii.“

Ukradli mi boty

Před cestou je spousta lidí zrazovala. Kvůli bezpečnosti. Zažité představy ale dvojice vyvrací. „V Kolumbii je na sídlišti kolem šesti domů čtyřmetrový plot, na něm je ostnatý drát a kolem ještě elektrický plot. Ale já se za celou dobu nesetkal s nějakým problémem,“ popisuje Kohoutek.

„Já jsem byl okraden o boty a o půlku vybavení. Ale spíš vlastní vinou. Když jsem v Kostarice na pláži upravoval fotky, usnul jsem ve čtyři hodiny ráno a věci jsem nechal vedle sebe. Byla to moje chyba,“ připouští Jelínek. Oba rozhodně nedají dopustit na vstřícnost a ochotu místních obyvatel.

Marek Jelínek a Michal Kohoutek projeli Jižní a Střední Ameriku na koloběžkách

Jak se připravit na takovou cestu? Kde jsou lidé nejvíc přívětiví? Kam se chystají dál? Poslechněte si ze záznamu v Archivu pořadů.

autoři: zis , rota
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.