4 věci, které byste o domácím násilí měli vědět

23. květen 2016

Nejtěžší bývá přiznat si, že jde o domácí násilí. Jeho původci ale často nemají skutečné sebevědomí, a tak jde jen o to, se jim postavit (včas).

„Domácí násilí je zpravidla nevyprovokované, ale stále se stupňuje. Probíhá za zavřenými dveřmi mezi těmi nejbližšími. A tím může být jak žena, tak muž. Jediný rozdíl je v tom, že pokud je to muž, tak má větší rozpaky si na svou nezáviděníhodnou roli veřejně stýskat.“

Petr Šmolka se často setkává i s týráním seniorů jejich dětmi. „Senioři se navíc bojí bránit a přivolat si nějakou vnější pomoc je doslova nemyslitelné. Volat na vlastního syna policii? To je přece poněkud žinantní,“ říká ironicky.

Jste obětí domácího násilí? 4 věci, které byste měli vědět:
  1. Uvědomte si, že jde o trestný čin
  2. Pokud se (i zprostředkovaně) policie o skutku dozví, musí konat
  3. Může násilníka až na 10 dní vykázat z domu, bytu (ten se na tu dobu nesmí k oběti ani přiblížit)
  4. V každém krajském městě existuje intervenční centrum, kam se můžete obrátit (i člověk, který chce oběti pomoci; najdete zde sociální pracovníky, kteří chodí přímo na místo trestného činu)

Oběť hledá chybu sama v sobě

Problém domácího násilí je taky v osobě ohrožené. Dlouho totiž hledá chybu jen v sobě, což navíc násilník ještě podporuje. Tvrdí, že si za to může sama, kdybys nedělala to a to, tak… „Pro matku bývá momentem k vyhledání pomoci útok proti dětem, kdy konečně pochopí, že musí zasáhnout.“

Hodně důležité ale je, v jaké fázi se oběť rozhodne násilí postavit. „Jakmile se totiž scénář násilí rozjede, tak je už velmi obtížné útočníka převychovávat.“ Pokud jste se rozhodli situaci řešit, existují centra sociálních služeb, která pomáhají různé agrese zvládat.

Násilník často nemá sebevědomí

Nejtěžší je ale násilníka přesvědčit, že se musí léčit. Že musí udělat první krok a přiznat si, že má problém. „Je to dokonce složitější, než přesvědčit alkoholika. Ale pokud se rozhodne a spolupracuje, pak můžeme ty nejhorší projevy agresí převést alespoň do méně zraňující podoby,“ říká Petr Šmolka.

Domácí násilí (ilustrační foto)

Aby to nebylo jen tak jednoduché, násilník obvykle není tak silnou osobností, která by se dokázala sama rozhodnout. „Jsou to lidé, kteří postrádají autentické sebevědomí, které si dodávají právě prostřednictvím násilí.“ Léčba tak vyžaduje alespoň silnou motivaci ke změně, k záchraně rodiny.

Ostatní záznamy poraden najdete v Dopoledni s Dvojkou.

autoři: lup , Jiří Holoubek
Spustit audio