Zpívala jsem prý dřív, než jsem řekla první slovo, směje se Kristína

10. srpen 2019

„Když jsem si začala v kočárku prozpěvovat, rodiče zbystřili,“ říká slovenská zpěvačka Kristína Peláková v rozhovoru s Vláďou Slezákem na Dvojce. Ve 22 letech se s písní Horehronie probojovala do semifinále Eurovize.

V květnu 2010 se v norském Oslo zdála být favoritkou soutěže, do finále ale reprezentatka malé země neprošla. Přitom ještě šest let poté se Horehronie drželo mezi 10 nejsledovanějšími na oficiálním kanálu Eurovize, do dnešního dne ji tu vidělo přes 18 milionů diváků. To je pořád ale jen malá část ze 120 milionů zhlédnutí všech jejích videoklipů na YouTube.

Logo

Zásadní roli v její kariéře sehrál i v Česku dobře známý spisovatel, básník a textař Kamil Peteraj. To on pro ni napsal text o svém milovaném Horehroní.

„Psala jsem si písničky i sama, ale šlo mi to dost pomalu. Kamil už v té době nechtěl mít s hudbou nic společného – říkal, že už má zatažené rolety, že pro nikoho nového psát nebude. Měla jsem štěstí, že to ještě zkusil právě se mnou,“ usmívá se Kristína.

Baví ji natáčení videoklipů, rozumí si s kamerou, a tak se prosadila i jako filmová herečka. „Buď svobodná. Jdi na plac a ciť se svobodně,“ zapamatovala si radu svého hereckého guru Ondřeje Vetchého, se kterým si zahrála v komedii Život je život a v pohádce Johančino tajemství.

Jaký má Kristína vztah k Horehroní, když odtud nepochází? Jakou hudbu ráda poslouchá? Kdo je jejím osudovým mužem? Poslechněte si v rozhovoru Vládi Slezáka.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.