Žluté, želené, pruhované. Jak zpracovat cukety? A proč jsou vhodné i pro naše oči?

10. srpen 2023

Mnozí pěstitelé řeší rok co rok otázku, jak zpracovat tunu cuket, která se jim urodila na zahrádce. Kuchař a pedagog Jiří Šedivý uklidňuje. „Cuketa je neuvěřitelná v tom, jak různorodě se dá zpracovat. Nasladko i naslano. Navíc je zdraví prospěšná.“ Kterou odrůdu je možné jíst zasyrova a která je vhodná do salátů? A jsou cukety opravdu jedovaté?

Cukety se řadí mezi nepravé bobule, a i když se běžně využívají spíše jako zelenina, botanicky jsou ovoce. „Zpracovávat by se měly mladé, křupavé cukety, které nejsou přerostlé. Pak se totiž dají zpracovávat i se slupkou, která obsahuje mnoho vitamínů a prospěšných látek,“ popisuje Jiří Šedivý ze SŠ gastronomie U Krbu a Institutu vzdělávání a poradenství České zemědělské univerzity.

Úleva pro oči

Cukety, kromě toho, že obsahují například draslík a vitamín C, jsou také bohatým zdrojem luteinu a živin, které jsou velice výhodné pro naše oči. „Cuketa je často přirovnávána k okurce, spolu jsou zaškatulkovány jako druhořadá zelenina, ale není to pravda. Cuketa je našemu zdraví velmi prospěšná.“

Považovaná je za antioxidant. Obsahuje minimální množství cukru. A díky své specifické chuti se dá kombinovat opravdu s lecčíms. Mladé cukety je možné jíst i zasyrova, zejména pruhovaná italská odrůda je vhodná do různých salátů. Ostatní cukety lze připravovat nasladko, naslano, smažit, péct, dusit i zapékat. „Hlavně různá sladká těsta s cuketovým podkladem jsou krásně vláčná a taková letní.“

Jedovatost cuket

A jak je to s jedovatostí cuket? „Cukety jsou skutečně toxické. Mohou způsobovat zvracení, průjem, bolesti břicha, závratě nebo mdloby. Týká se to ale jen cuket pěstovaných podomácku. Pokud pěstujete cuketu ze zakoupených vyšlechtěných semínek, nic takového nehrozí,“ uklidňuje pedagog.

Přesto je ale opatrnost namístě. „Cukety jsou k toxickému zamoření náchylné a mohou zhořknout, když rostlina projde určitým stresem, který mohou způsobit škůdci, postřik nebo sucho. Základní pravidlo proto zní: Hořké cukety nekonzumujeme, ale vyhazujeme.“

Spustit audio

    Související

    Nejposlouchanější

    Více z pořadu

    E-shop Českého rozhlasu

    Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

    Václav Žmolík, moderátor

    tajuplny_ostrov.jpg

    Tajuplný ostrov

    Koupit

    Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.