Životní styl se začne zrcadlit až v klimakteriu, upozorňuje gynekolog Pavel Calda

14. duben 2023

„Na klimakterium si ženy zakládají už v mládí. Je to o pohybové aktivitě, hmotnosti a životním stylu,“ upozorňuje gynekolog a genetik v Blízkých setkáních. Jak rychlý je vývoj v jeho oboru? Změnila se budova U Apolináře? Co je pravdy na tom, že přechodem trpí i muži? Jak to mají gynekologové s intimním životem?

„Životní styl se začne zrcadlit až v klimakteriu. Teprve ve stáří se projeví hříchy mládí. Osteoporóza souvisí výslovně s mládím, ne stářím,“ upozorňuje gynekolog Pavel Calda.

Tak například obezita je důležitým faktorem. „Jíme mnohem víc, než potřebujeme. Hmotnost se odráží nejen na celém organizmu, ale týká se i hormonálních funkcí.“

Podle jeho názoru zvládne většina žen přechod takřka bez povšimnutí. Pokud problémy jsou, je nejlepší poradit se se svým lékařem a hledat individuální řešení. „A pokud nejsou, není co řešit. Menopauza je věc přirozená a není třeba se jí bát.“

„Každý věk má svoji krásu. Je to o tom, jak se kdo cítí. Znám třicetileté důchodce a naopak důchodce, pro které věk není klíčový,“ uzavírá gynekolog a porodník Pavel Calda.

autoři: Tereza Kostková , eh
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.