Živočišný Lakomec a seladon Don Juan. V Toboganu připomínají herci slavné Molièrovy divadelní hry. Miroslav Donutil přidal i blues

15. leden 2022

15. ledna 1622 se v Paříži narodil geniální autor divadelních her Molière. Tobogan vysíláme přesně 400 let poté. Sešli se ti, kteří v jeho hrách zářili v Česku v rozhlase i na divadle. Hosté divadelního Toboganu byli Miroslav Donutil, Tomáš Savka, Růžena Merunková a Filip Kaňkovský. Moderuje Aleš Cibulka.

„Jsem rád, že mohu dělat atmosféru,“ řekl hned v úvodu Toboganu herec Miroslav Donutil. Tématem zábavného programu je Molière a jeho 400. výročí. 

Lakomec a Don Util

Herec Filip Kaňkovský hraje v nejnovější rozhlasové inscenaci Lakomec, kterou vysílá Vltava. „Je to živé a živočišné,“ hodnotí herec nové pojetí v režii Lukáše Hlavici.  

V ostravském představení Harpagon je Lakomec hraje a zpívá Tomáš Savka. Miroslav Donutil vzpomíná, že představení Don Juan, ve kterém hrál v Národním divadle, chtěli tvůrci přejmenovat na Don Util.

„Slizký, uhlazený seladon,“ cituje Aleš Cibulka úryvek z recenze představení. Překvapením bylo, že herec zanotoval i blues.

V Lakomci v divadle Rokoko hrála i Růžena Merunková. „Kdo hraje Lakomce?“ ptala se, když jí roli nabízeli. Já, svěřila se Růženě Merunkové Luba Skořepová. 

Soutěžte s Toboganem

Poslechněte si ukázky z her a poznejte tři slavné Lakomce. Kdo je hraje? Napište na adresu tobogan@rozhlas.cz

Jak dopadlo očkování Miroslava Donutila? Co řekl Milan Lasica před představením? Jak vypadal Don Juan v podání známého herce? Dá se zapomenout, že portál se jmenuje portál? Jaké trable herci zažili s nápovědou? 

autoři: Aleš Cibulka , juk
Spustit audio

Související