Zdeněk Svěrák: Posel hydrometeorologického ústavu

17. květen 2022, aktualizováno

Komedie o člověku, který rád mystifikuje posluchače v rozhlasovém vysílání. Český rozhlas Dvojka hru uvádí jako připomínku herecké práce Josefa Abrháma. Postavu zubního lékaře tu převzal po Karlu Högerovi. Ve hře se objevuje společně s jejím autorem Zdeňkem Svěrákem, se kterým tvořili herecký tandem často. Abrhám často také hrál ve filmech natočených podle Svěrákových scénářů („Marečku, podejte mi pero!“, Kulový blesk, Vrchní, prchni!, Trhák, Jára Cimrman, ležící, spící...).

Osoby a obsazení: Rousek (Zdeněk Svěrák), Doktor (Josef Abrhám), Sestra (Jiřina Jirásková), Redaktorka Pilná (Jiřina Bohdalová), Redaktor Holý (Karel Malina), Redaktor Moravec (Robert Tamchyna), Redaktorka Žitná (Jana Špačková), Profesor Mleziva (Miloš Kopecký), Hlasatel (Miloň Čepelka), účinkuje (Věra Bártová), účinkuje (Jarmila Procházková) a účinkuje (Jana Růžíčková)
Napsal: Zdeněk Svěrák
Dramaturgie: Pavel Minks
Zvukový mistr: Ladislav Reich
Zvukové efekty: Jiří Litoš
Režie: Jan Fuchs
Natočeno: v roce 1982

„Fascinovali mě tenkrát podvodníci a mystifikátoři. Tak dlouho jsem o nich psal povídky, až jsem se usadil na mystifikaci s Járou Cimrmanem,“ napsal Zdeněk Svěrák do bukletu CD s Poslem hydrometeorologického ústavu.

Hlavním hrdinou nápaditě vystavěné komedie je zdánlivě obyčejný důchodce pan Rousek, který ale má zvláštní zálibu – rád se v rozhlasovém vysílání vydává za cizí osoby. Netuší přitom, že jeho série zábavných mystifikací spustí politickou aféru celostátního významu.

Původní nahrávka Svěrákova „rozhlasového žertu“ Posel byla natočena 24. dubna 1969 s Jiřím Sovákem a Karlem Högerem. Dlouho se myslelo, že byla 31. března 1980 definitivně smazána. A proto ji Jan Fuchs natočil v roce 1992 znovu. Part zubního lékaře po Karlu Högerovi převazal Josef Abrhám.

Kupujte na Radioteka.cz

autor: Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio

Související