Kolo se zlatými ráfky. Vtipná pohádka Zdeňka Svěráka o jednom tichém, šlapacím království

28. březen 2021

V pohádkové satiře na poměry 80. let uslyšíte Josefa Kemra, Karla Heřmánka, Jiřího Langmajera, Borise Rösnera a další. A poschopitelně i autora Zdeňka Svěráka, který slaví 85. narozeniny. Poslouchejte týden po odvysílání na webu Dvojky a v mujRozhlas.

Účinkují: Josef Kemr, Karel Heřmánek, Jiří Langmajer, Eva Horká, Boris Rősner, Tomáš Longa, Antonín Hardt, Jaroslava Adamová, Jiří Lír, Jiří Škoda, Růžena Preisslerová, Hana Mašková, Radim Vašinka, Zdeněk Svěrák, Jan Řeřicha, David Schneider, Lucie Juřičková, Dagmar Weinlichová
Dramaturgie: Eva Košlerová
Zvuk: Miroslava Rychlá
Hudba: Jaroslav Uhlíř
Režie: Karel Weinlich
Natočeno: 1987

Je to divné království. Je šlapací, tiché, nikdo v něm nesmí nahlas říct, co si myslí. Jinak ho čeká vězení. Nepřipomíná vám to něco? Jestli ano, nepřekvapí vás, že pohádka Zdeňka Svěráka byla v 80. letech, kdy vznikla, považovaná za kritiku tehdejších poměrů.

Čtěte také

O příběhu elektrikáře Karla, který se dle vychytralého rádce Špicla díval na Jeho Veličenstvo krále Tichošlapa povýšeně (z výšky telegrafních sloupů), vás bude informovat Ludvík Šňůra, reportér královského rozhlasu.

Seznámíte se i s princeznou Bohunkou, která pravidelně jezdí na svém kole se zlatými ráfky na hodiny tichého zpěvu. Jak se osudy Karla a Bohunky prolnou? A jakou změnou projde tiché šlapací království a proč?

Poslouchejte živě ve vysílání Českého rozhlasu Dvojky anebo ještě týden po odvysílání zdarma na jejím webu. Stránka Hry a četba nabízí mluvené slovo a čtené pohádky na dobrou noc zdarma on-line. Audioknihy nejde stáhnout. Některé tituly můžete najít ke stažení na webu Radioteka.cz.

autoři: Tvůrčí skupina Drama a literatura , ČRo Dvojka
Spustit audio

Související