Zaručeně pravý padělek. Jak automechanik bez vzdělání padělal obrazy za miliony

Jeden z nejrozsáhlejších a nejkomplikovanějších případů padělání uměleckých děl na Moravě. Svůj původ měl ale na druhém konci republiky. V Chomutově.

Účinkují: Ivan Řezáč, Petr Halíček, Zdeněk Hruška, Jiří Knot, Jaroslav Vlach, Pavel Batěk, Filip Kaňkovský, Antonie Talacková, Jan Teplý ml.
Scénář: Bronislava Janečková a Lenka Burdigová
Režie: Dimitrij Dudík
Zvuk: Petr Šplíchal

V roce 2013 zaplavily Zlínsko padělky obrazů. Některé se objevily i v Čechách. Šlo o napodobeniny prací Aloise Schneiderky, Františka Podešvy, Karla Hofmana a Kamila Lhotáka. Do případu byl zapletený i znalec, který vydával falešné posudky. Přesto byly padělky od originálních prací rozeznatelné:

„Tohle je pravý Podešva. Sice stejný motiv, ale styl malby je jiný. Třeba ten detail ruky. V poměru k tělu je moc velká. Perspektiva obrazu je mizerná. Takhle by to Podešva nikdy nenamaloval. Tohle je dílo naprostého amatéra, který se jen snaží Podešvu napodobit. Je to bezcenné.“ Prohlédněte si sami Podešvovy obrazy ve videu.

Použito staré plátno i rám odpovídající době. Malba však není olej, ale tempera, protože se nerozpouští v terpentýnovém oleji. V období, do kterého je vznik obrazu falešně datován, se však ještě tempery nevyráběly. Aby obraz vypadal jako namalovaný olejem, nastříkal jej falzátor lazurou. (…) Jde o zcela čerstvou barvu patinovanou prachem z vysavače a slabým odvarem čaje. (…) Falzátor nerespektoval základní proporce figurální malby a perspektivy. (…) Posuzované obrazy jako by splynuly v jednotný styl, z čehož lze učinit závěr, že je maloval jediný autor.
ze znaleckého posudku

Nasazení kriminalisty-agenta

Policisté se tedy pokusili skupinu infiltrovat tím, že se vydávali za kupce. Během nákupu se jim kromě jména znalce, který vydával posudky, podařilo získat ještě další jméno: Josef Ptáčník z Chomutova. Zakoupený obraz pak prošel chemickým rozborem a posudkem znalce z oboru ceny a odhadu děl výtvarného umění.

Kriminalisté v Chomutově mezitím sledovali Josefa Ptáčníka. Pravidelně nakupoval barvy v obchodě s malířskými potřebami. Překvapilo je ale, že jde o bývalého automechanika bez jakéhokoli výtvarného vzdělání. Neměl ani základní uměleckou školu. Naprostý samouk.

Razie na třech místech současně

Všechna zatčení provedla policie najednou. První parta zajistila Ptáčníka v Chomutově, druhá souběžně znalce v Brně a třetí prodejce ve Vsetíně.V roce 2014 byli Ptáčník a znalec odsouzeni na pět a tři roky podmíněně (protože dosud nebyli trestáni). Prodejce byl zproštěn viny, protože podle soudu jednal v dobré víře, že jde o originály.

I z odsouzení živnost
Josef Ptáčník celé aféry využil k propagaci vlastních obrazů. Jak se dnes živí? Přečtěte si rozhovor, který s ním vedl Janek Kroupa.

Policie dohledala 197 padělků. Kupcům obrazů způsobily škodu milion korun (hodnota srovnatelných originálů by činila asi 12,5 milionu). Ptáčník musí kupcům vyplatit přes milion jako náhradu škody, soudnímu znalci byla na doživotí zastavena činnost. 

autoři: Bronislava Janečková , rota , Lenka Burdigová
Spustit audio

Související