Zánět dutiny ústní u psů a koček není žádná legrace

16. červen 2015

Zánět dutiny ústní je velice častý zdravotní problém domácích mazlíčků. Jedinou radou je ale preventivní čištění zubů. Začít s tím ale musíte co nejdřív.

Jak ale takový zánět chovatel vůbec pozná? „Je to zarudnutí, otok a bolest,“ říká veterinář Martin Daníček. Jakmile máte nějakou tkáň, která vykazuje všechny tyto tři symptomy, které se vzájemně prolínají, tak můžete hovořit o zánětu.

První příznak: zápach

Prvním příznakem jsou zarudlé dásně. Pak nahromaděné šedohnědé struktury třeba i se zbytky potravy. „Neklamnou známkou zánětu je pak zápach, který ale bohužel řada majitelů toleruje a přichází se svými zvířaty často pozdě,“ tvrdí.

Zvíře nepřemýšlí o budoucnosti


Zánět v dutině ústní vzniká hromaděním zubního plaku, tedy tenké vrstvy, která pokryje sliznici a zuby. Když ho zvířeti neodstraníte, tak tvrdne a stane se z něho zubní kámen.

Podle veterináře prý lidé tvrdí, že to zvířeti určitě nevadí, že normálně žere. „Musíte si ale uvědomit, že takový pes myslí pouze v přítomnosti. Netuší, že večer nebo zítra dostane jídlo znova,“ říká.

A to, že to zvíře bolí, prý chovatel pozná sám. Jakmile se zdroj bolesti odstraní, tak se i starší jedinci začnou chovat jako znovuzrození. „I bezzubá kočka je totiž schopná ulovit myš nebo kousat tvrdé předměty,“ dodává.


V mikropórech se pak drží bakterie, které se postupem času množí. Nakonec napadají dásně, úchytný zubní aparát a způsobují destrukci zubu.

Nejde jen o zuby, ale třeba o ledviny

Neléčené záněty vedou k poškozování ledvin a zatěžována jsou i játra a srdce. „Z lokálního hlediska se tvoří prekurzor, tedy tkáň, která se dost často přetvoří v nádor. A ten je v dutině ústní bohužel dost špatně řešitelný,“ říká.


Zánět přechází do krevního oběhu a takto chronicky zatěžovaný organismus pak nezvládá případné nemoci dalších orgánů. A nejen to.

Co s tím?

Jedinou prevencí je zuby čistit. A to denně. Čistí se podobně jako ty lidské, tedy krouživými pohyby všech zubů. A ne každý pes nebo kočka si to nechá líbit. „Musíte s tím začít od raného věku. U starších zvířat to už jen tak lehce nepůjde.“ Pokud už zánět probíhá, nezbývá než plak zvířeti sundat. To je už ale zákrok v celkové anestezii.

Čtěte také

Přepis celé poradny

Jan ROSÁK, moderátor
--------------------
Už otevíráme Veterinární poradnu. Vítám pana doktora Martina Daníčka z Veterinární nemocnice AA-Vet. Dobrý den.

MVDr. Martin DANÍČEK, Veterinární nemocnice AA-Vet
--------------------
Dobrý den.

Jan ROSÁK, moderátor
--------------------
Jestli dovolíte, pane doktore, tak ještě připomenu telefony do studia 221552525 nebo na konci 2424 nebo e-mail, nebo tedy e-mailovou adresu dopoledne@rozhlas.cz, tam nám všude můžete buďto telefonovat nebo psát vaše dotazy, a teď už první dotaz ode mně. Je takový zánět dutiny ústní, což má být dnes tématem naší Veterinární poradny, častým onemocněním?

MVDr. Martin DANÍČEK, Veterinární nemocnice AA-Vet
--------------------
Tak je to velice časté onemocnění jak u koček, tak i u psů. Nejprve bych mohl říct, co to vlastně zánět je. Tak vlastně zánět je charakterizován třemi jevy. Je to tedy zarudnutí, je to otok a je to bolest, jo. Jakmile máme nějakou tkáň, která vykazuje všechny tyto tři symptomy, které se vzájemně prolínají, tak vlastně můžeme hovořit o zánětu. A jak už jsem řekl, tak jedním z příznaků zánětů je bolest. Lidé často nevěnují stavu dutiny ústní pozornost, často se setkávám s pacienty i mladšího věku, které mají zanedbanou dutinu ústní a ty zánětlivá onemocnění tam bují. Majitelé často říkají: "Ale ono mu to nevadí, on přece žere." No, jenomže musíme si uvědomit, že zvířata uvažují v přítomnosti pouze, takže když on dostane jídlo, nebo ona kočka nebo zvířátko prostě vidí jídlo, tak si myslí, že je to jeho poslední, ono neví, že dostane večer zase nebo další den. A ty zvířata nejsou hloupí, oni nechtějí umřít hlady. My víme, že je to bolí nejen podle těch symptomů těch tkání, ale hlavně, když my ten problém vyřešíme, když provedeme určité, určitá opatření, určité zákroky v té dutině ústní, které odstraní ten zdroj bolestivosti, tak velice často majitelé potom přijdou s tím, jak moc zvíře ožilo a i starší jedinci se začnou chovat jako mladí, začnou kousat i třeba tvrdé předměty, což předtím nedělali a podobně. I bezzubá kočka je schopná lovit myši, jo, majitelé jsou často velice překvapeni a vlastně účelem tohoto povídání dnešního by mělo být to, aby majitelé věnovali zvýšenou pozornost stavu té dutiny ústní.

Jan ROSÁK, moderátor
--------------------
Rozuměl jsem vám dobře, že bezzubá kočka může lovit myší? Ona je v podstatě jenom žužlá asi.

MVDr. Martin DANÍČEK, Veterinární nemocnice AA-Vet
--------------------
Ano, je to skutečně tak. Tak, můžeme si to tak říci, ale kočka má drápy, těmi hlavně loví. A u koček zvláště je řada onemocnění, které právě vyžadují vlastně mnohočetnou extrakci zubů, v podstatě je to několik onemocnění, které se nedají vyléčit jinak, nedá se té kočce jinak ulevit od bolesti, než že přistoupíme k té multiextrakci, že opravdu odstraníme všechny zuby z té dutiny ústní.

Jan ROSÁK, moderátor
--------------------
No, to jsem se právě chtěl zeptat, jaká třeba nebezpečí následná plynou z těch zánětlivých onemocnění dutiny ústní?

MVDr. Martin DANÍČEK, Veterinární nemocnice AA-Vet
--------------------
Tak nejedná se pouze o bolest, zánět v dutině ústní vzniká vlastně v součinnosti s hromaděním vlastně zubního plaku. Zubní plak je vlastně takový, taková tenká vrstva pokrývající sliznici a zuby v dutině ústní, v té tenké vrstvě se nachází bakterie a další látky ze slin. My to známe, protože si čistíme zuby, tak to známe třeba navečer před tím čištěním, když si přejedete jazykem zuby, tak to je takové to matné, takové to drsné na těch zubech, tak to je ten plak. A když my ho tam necháme, když my bychom si nečistili zuby nebo jakože zvířatům nečistí většina majitelů zuby, tak potom ten plak se stane mineralizovaný, tvrdne a stává se z toho ten zubní kámen. Ten zubní kámen má strukturu jako pemza, můžeme si představit, je to taková houbovitá struktura, ale tvrdá, a v těch mikropórech, v těch mikrootvorech se drží bakterie a na ty nemůže žádný imunitní mechanismus toho zvířete nebo organismu, ani nějaké vyplachování ústní vodou či čímkoliv, prostě ty bakterie jsou tam chráněné a vesele se tam množí a napadají vlastně ty dásně, napadají ten úchytný aparát zubů a způsobují destrukci kosti, prochází do krevního oběhu a takto chronicky vlastně zatěžovaný organismus tedy touto infekcí, tak to už se nejedná pouze o¨vlivy v té dutině ústní, ale jedná se také o zátěž vnitřních orgánů především.

Jan ROSÁK, moderátor
--------------------
Jak to poznáme, že se něco takového projevuje?

MVDr. Martin DANÍČEK, Veterinární nemocnice AA-Vet
--------------------
Tak, laik to pozná asi nejlíp podle toho, že se podívá, a když vidí zarudlé dásně, tak to je varovný signál. Pokud vidí nikoliv bílou sklovinu nebo bílý povrch zubů, ale nahromaděné šedohnědé struktury, které mají v sobě kolikrát i zakomponované chlupy a zbytky potravy, tak to je ten zubní kámen, tak to je taky varovný signál. Neklamnou známkou problému v dutině ústní je zápach, který, ač je to s podivem, řada majitelů toleruje a přichází se svými zvířaty do velice blízkého kontaktu. To jsou neklamné známky toho, že ta dutina ústní by potřebovala lékařskou péči.

Jan ROSÁK, moderátor
--------------------
Tak, dnes se s doktorem Martinem Daníčkem z Veterinární nemocnice AA-Vet zabývá právě problémy v dutině ústní našich miláčků. Vy, jestliže máte samozřejmě k tomu něco, tak můžete zavolat do studia 221552525 nebo 2424, případně napsat dotaz na dopoledne@rozhlas.cz. Za chviličku se vydáme k dalším otázkám v tomto tématu.

/ Písnička /

Jan ROSÁK, moderátor
--------------------
Živý ruch kolem telefonu v naší režii signalizuje pro mě a pro pana doktora Martina Daníčka, abychom si nasadili sluchátka, protože to znamená, že nám někdo volá. Dobrý den.

osoba
--------------------
Dobrý den. Tady posluchačka z Prahy.

Jan ROSÁK, moderátor
--------------------
Dobrý den, posluchačko z Prahy.

osoba
--------------------
Já mám takovej dopis, jako dotaz. Já mám maltézáka, bude mu 17 let, ale ona byla na operaci a teďko od tý doby co jako, tak si nenechá vůbec šáhnout na hlavu, je s ní problém, abych ji vyčistila zuby.

Jan ROSÁK, moderátor
--------------------
A operaci čeho?

osoba
--------------------
Operaci jako vnitřku, vzali ji vnitřek.

Jan ROSÁK, moderátor
--------------------
Ano, rozumím. Tak, pane doktore, to je asi problém pro vás.

MVDr. Martin DANÍČEK, Veterinární nemocnice AA-Vet
--------------------
No, s tím bývá velice často problém, že majitelé vlastně nejsou schopni dostatečně ty zuby čistit, což teda vlastně jsem ještě neřekl, nebo myslím, že jsem to neřekl, že to je vlastně prevence, jediná možná účinná prevence hromadění toho plaku, je ty zuby denně čistit. A čistí se podobně jak ty lidské krouživými pohyby musíme projet všechny ty zuby a ne každý domácí miláček si toto rád nechá udělat. Myslím si, že tady je velice důležité zvykat na to ty jedince už od raného věku a určitě ti staří jedinci, když jsou takoví nevrlejší, tak obecně, tak věřím, že to může být větší problém. A tady, já moc jako radit nemůžu, no, tady prostě buď se musíte snažit, co to půjde, a když se vám to nebude dařit, no, tak holt tu prevenci nebudete zvládat dostatečně a potom je namístě tedy ošetřovat častěji tu dutinu ústní pomocí odborníka - lékaře.

Jan ROSÁK, moderátor
--------------------
Tak doufejme, že naše posluchačka bude spokojena s odpovědí, ale samozřejmě radši navštívit toho odborníka, ale myslím tedy veterináře, přímo jaksi persönlich. Ale mám tady jeden dotaz, který se pojí s dotazem další, paní Jana Zajícová říká: "Moje kočka mí v hubě vřed, opakovaně ho léčí veterinář antibiotiky, už po roku beze změny. Můžete mi, prosím, poradit, nevím zda volí správný druh antibiotik. Má vřed vliv na vnitřní orgány?" A to se pojí s dotazem, který přišel před chvilkou po telefonu, pan posluchač z Hodonína pak zavěsil. Ptal se, které vnitřní orgány poškozují ty záněty v dutině ústní? Tak to bychom mohli spojit tyhle ty dva dotazy.

MVDr. Martin DANÍČEK, Veterinární nemocnice AA-Vet
--------------------
Tak, záněty v dutině ústní poškozují zejména ledviny. Velice často jsme svědky toho, že jedinec s počínajícím selháním ledvin, kdy se zvyšuje azotemie, po sanaci dutiny ústní se zlepší, to znamená já jsem v tuto chvíli přesvědčen, že zanedbaný stav dutiny ústní v dlouhodobém horizontu se projevuje na funkčním stavu ledvin a na míře jejich selhávání. Zatěžuje také játra a uvádí se, že i srdce jakožto kardiovaskulární systém. Co se týče lokálního působení těch zánětů, tak je to vlastně prekurzor nebo vytváří se tam tkáně, které potom snadno zvrhávají v nádorová onemocnění, a ty jsou v dutině ústní často velice problematicky řešitelné, musí se přistupovat k razantnímu například k resekci mandibuly a podobně, a to už není úplně vážný, ale já jsem teďka zapomněl, co jste se vlastně ptal?

Jan ROSÁK, moderátor
--------------------
Aha, tak, já už jsem se soustředil takhle na to, že nám volá někdo, já jsem se ptal spíš na to, které vnitřní orgány to poškozuje?

MVDr. Martin DANÍČEK, Veterinární nemocnice AA-Vet
--------------------
Jo, tak to jsem asi řekl.

Jan ROSÁK, moderátor
--------------------
Tak to bylo zodpovězeno, výborně. Tak, teď se budeme věnovat tomu posluchači, který se právě teď dovolal. Dobrý den.

osoba
--------------------
Dobrý den, tady je Ema z Prahy.

Jan ROSÁK, moderátor
--------------------
Dobrý den, Emo.

osoba
--------------------
Já mám černého kocoura a už 15 let, předtím jsem měla dva kocoury a ze začátku, teda takto, oni mi byli, vlastně jsem je zdědila. A ze začátku jsem to špatně zvládala to čištění, měla jsem kartáčky, ale nějaký efekt to nemělo. A potom vlastně jsem dvakrát za jejich život jim nechala vyčistit zuby, takže vždycky, když jdu jednou za rok na očkování, tak pan doktor prohlédne zuby, řekne chce to, to se tak koná při celkové anestezii a tak jednou za rok to vyčistí ty zuby, no, tak jestli to tak stačí nebo asi ne?

Jan ROSÁK, moderátor
--------------------
Dobře, vy jste si skoro odpověděla. Pane doktore, radši vy.

MVDr. Martin DANÍČEK, Veterinární nemocnice AA-Vet
--------------------
Ne, tak tam samozřejmě záleží, to je jako kdybyste si nečistila zuby, no tak o to častěji musíte jít k tomu zubaři a on vám třeba bude něco vrtat nebo takhle jo. Tak takto spíš k tomu přistupovat. U těch koček bývá velice často potom problém se vztahem, majitel - kočka, kdy to po denním násilí nebo každodenním násilí, tak třeba odmítá se chovat a to potom už jako nechceme, jo. Takže tam kolikrát u těch koček je to větší problém a já myslím, že to řešíte dobře, no. Tam stav dutiny ústní se nikdy nemůže prozkoumat dostatečně takzvaně zaživa, vždycky, abych byl objektivní k tomu posoudit ten stav dutiny ústní, také potřebuji mít to zvíře v anestezii. A teď jsem si ještě vzpomněl, ta předchozí posluchačka se ptala na ten vřed. Tak tam bych doporučil, tam ty příčiny těch vředů, může jich být víc a abychom to odhalili, doporučil bych tedy vyšetření krve, možná i nějaký stěr z povrchu toho vředu, abychom se mohli posunout v té diagnostice dál. Ale to samozřejmě, pokavad léčba antibiotiky dlouhodobě nezabírá, tak by bylo vhodná hloubější diagnostika.

Jan ROSÁK, moderátor
--------------------
Je tu dotaz od pana Jiřího Klimeše, nevím, jestli je k tématu, to posuďte sám pane doktore. "Dobrý den, chtěl jsem se zeptat, náš pes má posledních několika, tedy konkrétně pěti dnech, častý dávivý kašel, občas vykašle sliny, jinak nic. Snad více doma, možná více při radostném vzrušení. V lehčí míře se tento kašel výjimečně objevoval už v průběhu posledních roků i v zimním období. Žere a pije jinak bez problémů. Je to menší pes kříženec, stáří 10 let." Je to k tématu?

MVDr. Martin DANÍČEK, Veterinární nemocnice AA-Vet
--------------------
Tak, to asi ne. A tak ten kašel může mít víc příčin. Záleží vždycky na majiteli, jestli to už chce řešit, anebo ještě ne . Takže pokud to chce řešit, tak samozřejmě by měl navštívit veterináře, odborníka, lékaře a pokavad to nechce řešit, no, tak může ještě chvíli přestat, jestli to samo nepřestane. Ale jestli to má ten pes dlouhodobě, může se jednat třeba i o srdeční onemocnění.

Jan ROSÁK, moderátor
--------------------
Pak je tu ještě dotaz od paní Markéty Adamcové, ale ten je vyloženě mimo téma. Myslím si, že byste si to mohl nechat třeba na další návštěvu Veterinární poradny u nás v rádiu. Moc prosí, může prý znovu otěhotnět kočka, když je týden po porodu? Takto bychom si nechali třeba na příště. Dneska, dneska děkuju moc doktoru Martinu Daníčkovi z Veterinární nemocnice AA-Vet a příště na slyšenou.

MVDr. Martin DANÍČEK, Veterinární nemocnice AA-Vet
--------------------
Děkuju, na slyšenou.

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON Media, a.s. Texty neprocházejí korekturou.

autor: Jan Rosák
Spustit audio