Zamilovaná dvojka. Nový seriál chce dojímat i bavit nejkrásnějšími milostnými příběhy světové literatury

4. leden 2017

Podle průzkumů si většina lidí z beletrie nejvíc pamatuje milostné scény. Pusťte se proto s Dvojkou do pátrání po stopách lásky na bulvárech světové literatury, na osvětlených divadelních scénách i v temných uličkách skoro zapomenutých příběhů.

Princip nového seriálu Zamilovaná dvojka je jednoduchý. Asi jako když si pár nadšenců vypráví v hospodě nebo kavárně o svých nejoblíbenějších scénách z nejoblíbenějších knih. Muž a žena takhle listují milostnými romány v rozhlasovém studiu. Titíž a tamtéž ony milostné scény i sehrají.

Někdy je z dvojky i trojka (většinou podle parafráze slavného výroku Oscara Wildea, že manželství je pro dva lidi tak těžké, že někdy si musejí přizvat na pomoc třetího). Nestydí se ani velkých gest a patosu v dílech historických, ani důvěrného šepotu v knihách až z druhé řady knihovny. A rozechvět by měli nejen vaše srdce, ale i bránici.

Začínáme od Adama

A samozřejmě i od Evy. Bosé stopy první milostné dvojky naší civilizace budeme hledat nejen ve starozákonních textech a Ztraceném ráji Johna Miltona, ale taky na opačné straně Atlantiku, mezi černošskými sběrateli bavlny a v literární pozůstalosti Marka Twaina. České svědectví o Adamovi a Evě pak vydá autor z nejdůvěryhodnějších – Karel Čapek.

Zdeněk Junák, Jana Štvrtecká a Michal Bumbálek. Z brněnské zamilované dvojky je trojka

To bude 7. ledna ve 22:00. V čase, kdy na Dvojce slýcháte dramatizované povídky. Právě s těmi se totiž letos bude Zamilovaná dvojka pravidelně střídat. A střídat se budou i tvůrci. Začínáme v Brně se zamilovanou dvojkou Jana Štvrtecká–Michal Bumbálek, za odborné asistence Zdeňka Junáka a režie Radima Nejedlého.

Šalamounova píseň

Zamilovanou dvojku můžete v lednu slyšet ještě v sobotu 21. při vzrušujících vzpomínkách na mileneckou dvojici, která dala světu nejslavnější milostnou báseň a taky nejstarší a nejdelší panovnickou dynastii světa.

Řeč (a taky zpěv) bude o králi Šalamounovi a královně ze Sáby. Biblická Píseň písní by ale měla být jakýmsi mottem celého tohoto cyklu nejkrásnějším milostných dialogů světové literatury. Na dalších dílech pak budou spolupracovat i kolegové a herci z Ostravy a Plzně.

Spustit audio