Zámecký park v Klášterci nad Ohří zdobí nové sochy

30. červen 2014

Dřevěná výzdoba kláštereckého parku vznikala několik dní přímo v zámeckém areálu. Během prvního ročníku Podkrušnohorského sympozia ve dřevě. Exponáty zde můžete vidět po celý rok.

„Setkám se tu s výbornými kolegy a především: naše věci budou umístěné v parku a to je pro mne lákavé. Sochy hned začnou žít svým životem,“ řekl například umělec z křoví na Brněnsku Václav Kyselka, který vytvořil sochu s názvem Pupci světa.

„Z jednoho kmene tvořím čtyři figury spojené břichem k sobě. Jsou to čtyři zkroucené fošny, které se rozrotují a jakoby budou utíkat krajinou. Někam se ženou, ale přitom musí stále zůstat při sobě a pořád se točí v kruhu.“

Proč dřevo

Nápad na uspořádání prvního ročníku Podkrušnohorského sympozia ve dřevě se zrodil v hlavě výtvarnice Jitky Kůsové. Dřevo jí totiž připadá mnohem jednodušší na transport.

„Dlouho jsem mu nedůvěřovala. Sama jsem začínala s pískovcem. Ale dřevo má hodnoty, které zase kámen nemá. A je mnoho výborných umělců, kteří se dřevem dělají,“ vysvětlila Jitka Kůsová.

Anketa návštěvníků

Lidé z Klášterce nad Ohří mohli výtvarníky sledovat přímo při práci. A také hlasovat o tom, které z děl dostane cenu návštěvníků.

„Diváckou cenu získal Jiří Vyvial za sochu Anděl ve mně. Hlavní cenu, o které rozhodovala odborná porota, si odvezl Jiří Němec za dílo s názvem Vnitřní hlas,“ řekla Radka Hodicová, vedoucí oddělení vztahů s veřejností a cestovního ruchu Městského úřadu v Klášterci nad Ohří.

Více zajímavých reportáží poslouchejte v Kolotoči každý den od 17:00 na Dvojce.

autor: luh
Spustit audio