Záhada Franklinovy výpravy vyřešena: Za kanibalismem a šíleným chováním stála otrava olovem

28. leden 2015

V loňském roce zaznamenali podvodní archeologové jeden z největších úlovků v dějinách. Po 166 letech se jim podařilo najít britskou expediční loď Erebus na dně Zálivu královny Maud. Co to bylo za expedici a jaké záhady její zmizení provázejí, na to si posvítil Meteor.

Expedice lorda Franklina, zahájená roku 1845 s loděmi Terror a Erebus, měla najít volnou cestu po moři kolem Kanady. Takzvaná severozápadní cesta měla ušetřit čas i náklady.

Dostat se z Evropy na západní pobřeží USA bylo tehdy totiž možné jedině obeplutím mysu Hornova. A to bylo velmi nebezpečné, drahé a zdlouhavé.

Franklinova výprava selhala

Expedice se ztratila se a desítky let se po ní pátralo. Jen do roku 1864 to bylo 16 záchranných expedic. S mizernými výsledky. Bylo nalezeno jen pár hrobů, nesrozumitelných zpráv a nejasných svědectví Eskymáků. Nikdo výpravu nepřežil a později nalezené mrtvoly nesly stopy po lidožroutství.

Kanibalismus uvnitř posádky však nebyl jedinou záhadou, která celé dobrodružství Franklinovy posádky zahalovala. Podivná byla i skutečnost, že vedení výpravy po sobě nezanechávalo při krátkých vyloděních na pobřeží žádné písemné zprávy.

Když už nějakou zanechalo, byla mimořádně zmatená. Buď zapsaná na okraj starší zprávy, kterou pod kamennou mohylou zanechala některá z předešlých expedic, nebo psaná rovnou pozpátku. Jako například text, který se podařilo najít v náprsní tašce mrtvého stevarda Harryho Peglara.

Co se skutečně stalo?

Logo

„V roce 1984 američtí antropologové exhumovali řadu těl. Ta byla v podmínkách arktické zimy velmi dobře zachována,“ vysvětluje toxikolog Petr Klusoň z Ústavu chemických procesů Akademie věd v Praze, co se na Franklinově výpravě odehrálo.

„V tělech byly zjištěny extrémní dávky olova. Neslučitelné se životem. Olovo je komplexní jed, který způsobuje celkovou sešlost organismu. Ale hlavně degeneraci neuronů v mozku. Takže se dá říct, že se posádka otrávila olovem. Z čehož se následně pomátla.“

Co bylo zdrojem tohoto olova?

Konzervy. Obyčejné konzervy se staly největším nebezpečím pro tyto průkopníky mořeplavby. „Konzervy byly v té době jedním z nejmodernějších výdobytků. Zavařovalo se do nich všechno. Od brambor přes pudinky, kompoty až po maso. A to olovem,“ popisuje toxikolog.

„Plechové válce byly zavíčkovány olověným svárem. Tak se olovo snadno dostalo do potravy. Protože na Franklinově výpravě se absolutně nešetřilo, byla bohatě vybavena tunami konzerv. Mluví se o zásobách na 3 roky. Přesto, nebo právě proto nestačily.“

Kam zmizely obě lodě

To bylo dlouho velkou záhadou. Obrovský rozruch vyvolala zpráva z loňského 8. září, kdy podmořská kamera našla vrak lodi. Sám kanadský premiér Stephen Harper 1. října 2014 oznámil, že jde o loď Erebus. K objevu blahopřála i britská královna Alžběta.

Logo

Dne 6. listopadu 2014 byl z vraku Erebu vyzdvihnut lodní zvon. Intenzivní výzkum vraku by mohl upřesnit, co se výpravě stalo. Předpokládá se, že by se mohly najít konečně nějaké písemnosti. Neporušené díky chladnému prostředí, které panuje na dně Zálivu královny Maud.

Poslechněte si záznam pořadu v iRadiu.

autor: Petr Sobotka
Spustit audio