Za dobu pandemie jsem navařila 365 obědů. I to je můj úspěch. Omeletky Haliny Pawlowské

7. listopad 2021

Dnešní Omeletky Haliny Pawlowské jsou usmaženy na velmi speciálním tématu. Řeč bude o osobních rekordech a osobních úspěších, byť to pro každého znamená něco jiného. O svých splněných životních snech pohovoří zpěvačka Hanka Křížková. A uvaříme si ne vždy oslavovanou delikatesu – česnekový bůček.

Jan Werich kdysi velmi trefně popsal, co znamená úspěch, když řekl: Úspěch je jed! Ale pozor! Je to jed, který víc škodí lidem, kteří se na úspěch dívají, než těm, kteří úspěch mají!

Každý člověk za svůj osobní úspěch považuje něco jiného. Běžci poměřují své rychlosti na trati, fotbalisti počítají své góly, zpěváci hromadí slavíky, filmaři Oskary, donchuáni milenky, zlatokopky prachy a hodně žen za svůj úspěch považuje své děti.

A to je i můj případ, přiznává Halina Pawlowská. Když se mi narodila dcera, měla jsem pocit obrovského životního vítězství. Měla jsem dojem, že je konečně vidět, že jsem něco dokázala. Z pocitu vítězství mě vyvedla až naše sousedka, když se mě zeptala, zda je to nebývale krásné děťátko skutečně moje.

Uvařila jsem jenom houbový guláš...

Co za svůj osobní úspěch považuje herečka a zpěvačka Hanka Křížková? Asi je to splnění mého životního snu. Od malička jsem chtěla být herečkou nebo zpěvačkou. Přes různé zájmové kroužky, soutěže a amatérské kapely jsem se k tomu z rodných Strakonic nakonec dobojovala.

Překvapivé prvenství ale Hance Křížkové zajistil i houbový guláš. Jednou jsme dělali soutěž, kdo z umělců uvaří nejlepší guláš. V porotě seděli kuchaři a novináři. Jenže já jsem na tu soutěž trochu zapomněla. Protože jsem ale měla doma v mrazáku zásobu houbového základu na cibulce, použila jsem to a překvapivě zvítězila,“ směje se zpěvačka.

Delikátní pláteček česnekového bůčku

Za svůj osobní úspěch považuje Halina Pawlowská i to, že za dobu pandemie navařila už více jak 365 obědů. Dnes se proto podělí o recept na lahůdku, která byla dlouho v klatbě. Díky covidu se ale znovu hlásí o slovo.

Česnekový bůček bylo nejoblíbenější jídlo mého tatínka. Uvařený libový vepřový bůček je nutné nejprve potřít pastou z česneku, chilli, sladké papriky, pepře a soli. Poté se maso zabalí do alobalu a nechá uležet tři dny v lednici.

Inu, jak říká Halina Pawlowská po vzoru své maminky: K manželskému štěstí stačí jenom krůček. Do česneku nalož vepřový bůček!

V Omeletkách ještě zazní povídka posluchačky Marie Junkové Ukliďme Česko. Dozvíte se, jak třídí odpad Halina Pawlowská. O filmové tipy se podělí herec Václav Šanda.

Show Haliny Pawlowské Omeletky poslouchejte v premiéře ve vysílání Českého rozhlasu Dvojky každou sobotu a neděli po 12. hodině. Každý díl najdete na stránce pořadu zdarma. Omeletky můžete poslouchat i v aplikaci mujRozhlas, kterou lze stáhnout do mobilu.  

autoři: Halina Pawlowská , opa
Spustit audio

Související