Z lásky k rozhlasu se nedá vyléčit. To máte na furt, směje se moderátor Jan Kovařík

24. květen 2023

Vysílalo se z výstavy ke 100 letům Českého rozhlasu, kterou hostí Národní technické muzeum. U některých starých přístrojů se zastavil moderátor a dlouholetý rozhlasák Jan Kovařík. S jakými pocity vzpomíná na své rozhlasové začátky? Co se mu přihodilo ve škole? Jak vnímá jeho rozhlasovou práci rodina a děti?

„Doma jsme měli několik starých rádií po babičce a dědovi. Je fakt, že jsem tady s nostalgií v oku stál u kombinovaného přístroje televizor a rádio. A říkal jsem: Tak takhle luxusní přístroj jsme nikdy neměli,“ vypráví Jan Kovařík.

S rozhlasem si, jak sám říká, začal už v roce 1977. „Když zahoříte láskou k atmosféře rozhlasového studia, tak se z toho nevyléčíte. To máte na furt.“

Když Jan Kovařík vysílá, představuje si, že na druhém konci někdo je. „To je moje pevná a neochvějná víra. Je to dialog, protože kdyby to byl monolog, tak by to nedávalo smysl. To je to, co rozhlasové práci dává smysl. Je to dialog, i když mluví jeden a ostatní jen poslouchají,“ uzavírá moderátor v Blízkých setkáních z Národního technického muzea.

Spustit audio

Související