Z jednoho ze "Tří oříšků pro Popelku" se vyloupl Host do domu

14. květen 2010

"Kdo chce zabít Jessii?", "Dívka na koštěti", "Pane, vy jste vdova", nejznámější česká filmová pohádka "Tři oříšky pro Popelku"…. Všechny tyto filmy spojuje jméno režiséra Václava Vorlíčka. V pořadu Setkání Hosta do domu (každý všední den od 11:05 hodiny) jsme mj. vyzvídali jaké jsou jeho současných aktivity a plány do budoucna. Do křesla pro hosta usedli tento týden také herečka Simona Stašová, dirigent orchestru Gustav Brom Big Band Vladimír Valovič, herec, spisovatel, básník a moderátor Miloň Čepelka a herec Michal Dlouhý.Pokud jste některý z pořadů nemohli poslouchat ... máte další možnost v našem Rádiu na přání nebo přímo v následujícím článku, který se pokouší mapovat zajímavosti z rozhovorů uplynulého týdne.

„Mami, to zase budeme mít rajskou?“
„Co vidíš?“
„Kuře“
„Tak vidíš“
I tímto citátem z filmu Pelíšky mohl začít pondělní hodinový rozhovor s herečkou Simonou Stašovou. Po studiu DAMU hrála v Českých Budějovicích, poté v Divadle E.F. Buriana v Praze. V současnosti je členkou Městských divadel pražských. Velmi ráda vzpomíná na spoluúčinkování s Petrem Nárožným ve hrách Ženitba, Rozbitý džbán a nedá na něj dopustit ani v nejnovější hře Poslední ze žhavých milenců. Jak zabránila tomu, aby stejnou roli hrála po letech jiným způsobem? „Pozvala jsem si režiséra Zdeňka Kaloče a ten si setsakramensky nenechá do toho svého povolání mluvit“, řeka nám a dodala, že dílo autora Neila Simona je jí velmi blízké. „Neil Simon má takovou skvělou vlastnost. On je báječně vtipný, ale vychází z Čechova. Má tu hloubku, ten obrovský rozměr. Lidé se tak nejen pobaví, ale leccos si uvědomí“, vysvětlila Vladimíru Krocovi.
Rozhovořila se také o svém vztahu k italskému profesorovi a jeho zemi, kterou má velmi ráda. V dobrém ocenila italskou národní povahu a přirovnala jí k té naší slovy: „Italové jsou takoví čeští herci“. Probírali jsme také spolupráci S. Stašové s Českým rozhlasem a zajímali se o její názory a pohled na svět. Více si poslechněte v audiozáznamu níže.

Logo

Kdo by neznal legendární Orchestr Gustava Broma? Po smrti dirigenta známého jména používá název Gustav Brom Big Band. Jeho úroveň je ale stále velmi vysoká, jak dokazují úspěchy na domácích a mezinárodních hudebních scénách. A v neposlední řadě také reakce publika. Na první pohled by se zdálo, že je to kvalitou českých a slovenských jazzových hudebníků. Současný dirigent Vladimír Valovič k tomu ale dodává, že v orchestru je dodnes stále přítomen „duch svého zakladatele“, který hráče stmeluje tak, že by se při vystoupeních dalo i říct, že “hrají za stejný tým“. Jaký Gustav Brom opravdu byl? Především „starostlivý otec, který hudebníky bral jako své děti“. Optimista a geniální stratég, který obětavě klestil cestu jazzu v době komunistické totality, kdy se hledělo na „ideologickou čistotu umění“. Brom nejenže přebíral skladby ze “znepřáteleného zahraničí“, ale podporoval také “své skladatele“, řekl V. Valovič. Jeho život byl poznamenán nejednou tragédií. Jako studenta ho zatklo Gestapo a jako zázrakem unikl transportu do koncentračního tábora v Dachau. Proto si musel změnit své rodné příjmení Frkal. Legend, jak vznikl jeho umělecký pseudonym, je mnoho. On sám to ale vysvětloval tak, že zapíchl tužku do encyklopedie, která se mu otevřela na stránce s chemickým prvkem brom. Podobných málo známých informaci jsme se v úterý od Vladimíra Valoviče dozvěděli mnoho, včetně toho kdo složil (a pak se za to styděl) píseň “Dobrý den, majore Gagarine“. Ale to už si poslechněte sami v audiozáznamu….

Vladimír Valovič

Jeho jméno má jihoslovanský původ. Znamená milý, miláček, milovaný a jak jsme se mohli přesvědčit v rámci středečního vysílání, trefně vystihuje charakter našeho hosta. Byl jím ve středu básník, spisovatel, herec a dramatik Miloň Čepelka, jemuž na gymnáziu přezdívali Lojza. Proč? To neprozradil. Zavzpomínal na své první lásky, které se odehrály za studijních let a přesto je má stále v živé paměti. Možná je to jeden z důvodů, proč se mu daří uchovat si stále mladistvý pohled na svět. V podstatě můžeme tvrdit totéž o celém sboru divadla Járy Cimrmana, který elánem přímo čiší i po 43 letech činnosti. Celému uskupení jsme se pochopitelně, společně s moderátorem Vladimírem Krocem, věnovali podrobněji. Náš host je v podstatě rodákem z Opočna, kde to je, podle jeho slov, velice pěkné a každého tam srdečně zve. Není pro něj obtížné hovořit vážně, i když lidé čekají nějakou grotesku. Vystudoval vysokou školu pedagogickou a do divadelního kroužku ho "naverboval" o deset let starší Ladislav Smoljak. I když se cítí být spíše lyrikem, jde mu groteskní poloha velice dobře. Důkazem jsou role žen, které dovede ztvárnit vskutku bravurně. Jaký byl Jára Cimrman a kdo mu vdechl život? Zmínili jsme jméno Jiřího Šebánka, který vytvořil "Járův" základní životopis. "Tenkrát se všichni nadchli pro stejnou věc", jak říká Miloň Čepelka. Za rok tomu bude půl století co náš host nastoupil do Českého rozhlasu. Je jeho dítětem a jak sám říká „Šlo o splněný sen, usednout za mikrofonem, který se stal mým kamarádem“.

Miloň Čepelka a Vladimír Kroc

Za jednoho z nejúspěšnějších českých režisérů a scénáristů můžeme směle označit Václava Vorlíčka, který v brzké době oslaví své 80. narozeniny. Přestože na sobě věk již pociťuje a potíže mu dělá např. parkování s automobilem, kolena a kyčle, své práci se stále věnuje s nadšením. Jak prozradil moderátorce Zuzaně Burešové, chystá se sepsat své paměti, a to po vzoru Františka Filipovského, jehož práci obdivuje. (pozn. redakce: „Obdiv si dozajista zaslouží i práce našeho hosta.“) V rámci středečního vysílání jsme zmínili nejznámější počiny jako je např. Arabela, Tři oříšky pro Popelku, Létající Čestmír… režisér nám popsal peripetie spojené s natáčením snímku Popelka, i její transformaci do podoby pro zrakově postižené. I když se to na první pohled může jevit poněkud obskurně, snímek Tři oříšky pro Popelku byl prvním z šedesáti světových filmů, zpracovaných touto technikou. Za vším stojí početná komunita německých fanoušků a fanoušky mezi posluchači ČRo 2 – Praha mohla potěšit např. historka, týkající se Pavla Trávníčka a získání jeho role prince, jež není příliš zmiňována.

Václav Vorlíček

Michal Dlouhý je herec, kterého českým divákům asi netřeba zvláště představovat. Hrál v desítkách filmů (mj. Sametoví vrazi, Duše jako kaviár), tančil ve StarDance, na Letních shakespaearovských slavnostech byl Macbethem i Othellem. Nedávno měla ve Švandově divadle premiéru divadelní adaptace norského filmu Barda Breiena Kurz negativního myšlení. Jeho hlavním hrdinou je vozíčkář, proto musel herec projít náročným tréninkem, který mu mj. ukázal problémy, se kterými se musí handicapovaní denně potýkat. Náš host si pochvaloval spolupráci s režisérem Danem Hrbkem. Podle názoru M. Dlouhého nebudou zklamaní ani ti diváci, kteří znají filmovou předlohu. “Tu jsme nebrali jako návod ke kopírování, ale jako výzvu, která nám pokaždé přináší dávku adrenalinu“, dodal. Jak také prozradil v pátečním rozhovoru s Vladimírem Krocem, je dyslektik, což mu komplikuje čtené zkoušky. Jak ale poznamenal, podobně “postižených“ herců je tolik, že si troufne tvrdit, že „každý dyslektik je také dobrým hercem“. (Pozn. redakce: Dyslektici, zamyslete se nad svou profesí!)

Logo


Napište nám, jestli se vám naše celotýdenní vysílání líbilo. Určitě nás zajímají vaše názory!

Použít můžete tuto diskusi (hned pod článkem) nebo náš e-mail: ZDE.


<hr/><hr/>

NEZAPOMEŇTE, ŽE
Od února 2010, resp. poprvé od posledního lednového víkendu (30.1.- 31.1.), najdou návštěvníci internetových stránek Českého rozhlasu 2 - Praha EXKLUZIVNĚ, a to v našem Rádiu na přání, rozhlasové hry (ne 20:05), četby na pokračování (po - pá 22:05), pohádky skřítka Hajaji (denně 19:00), sobotní Hry pro děti a jejich rodiče (so 13:05) nebo Nedělní pohádky (ne 13:05)!!! Tyto pořady jsou zde publikovány ale pouze ve streamu, tedy pouze k poslechu (!), a pouze na dobu jednoho týdne!!! Vyhověli jsme tak vašim četným prosbám a žádostem.
Stále ale nemůžeme pořady nabízet "ke stažení", tedy k "download"(!) nebo na dobu delší než jeden týden. Jsou totiž chráněny autorským zákonem.
Pevně věříme, že tuto novou službu přivítáte!
VÁŠ ČESKÝ ROZHLAS 2 - PRAHA
RÁDIO NA VLNĚ POHODY


autoři: Jan Profous , Jan Sklenář , eh
Spustit audio