World Trade Center v New Yorku. Konec symbolu ekonomické síly USA způsobili islamističtí teroristé

Světové obchodní centrum, v originále World Trade Center v New Yorku. Jeho mrakodrapy byly otevřeny 4. dubna roku 1973. Jednalo se o komplex kancelářských budov, který se stal dominantou newyorské čtvrti Manhattan. V době svého dokončení byla takzvaná Dvojčata, tedy Severní věž s výškou 417 metrů a o dva metry nižší Jižní věž, nejvyššími budovami na světě. Přiblížíme i konec symbolu ekonomické síly Spojených států, který způsobili islamističtí teroristé 11. září roku 2001.

Kromě nejviditelnějších Dvojčat, která dlouho dominovala panoramatu New Yorku, ke komplexu patřil hotel a kancelářské budovy. Podlahová plocha jenom ve Dvojčatech činila neuvěřitelných 400.000 metrů čtverečních.

Komplex měl i své směrovací číslo

Světové obchodní centrum se stalo domovem pro stovky obchodních společností z 28 zemí. Ve všední den v něm pracovalo asi 50 000 lidí a to nepočítáme desítky tisíc návštěvníků, kteří budovami denně prošli. Komplex byl tak rozlehlý, že měl dokonce vlastní poštovní směrovací číslo: 100 48.

Dozvíte se, kdo měl zásluhu na jeho výstavbě, čím byl zvláštní architekt, který WTC projektoval, a kdo vyšplhal až na střechu Dvojčat.

Další Příběhy z kalendáře poslouchejte online na webu Dvojky nebo v aplikaci mujRozhlas

autoři: Jan Čenský , Jitka Novotná , Filip Lukeš
Spustit audio

Související