Vzletem sokolím 1938: Dobudujeme a ubráníme. Miroslav Hanuš a Jan Vlasák v dramatu podle skutečných událostí

28. září 2022

Rozhlasová hra Jiřího Homoly připomíná události spojené s X. všesokolským sletem. V červnu 1938 na 30 cvičenců složilo „Přísahu republice“, manifestační příslib vůle a odvahy bránit do posledního dechu svou zemi před hrozbou přicházející ze sousedního Německa. Zářijové podepsání Mnichovské dohody je zvrátilo v obrovské zklamání a obavy z budoucnosti, ale přineslo také nové zkoušky osobní statečnosti, vlastenectví a cti.

Osoby a obsazení: Miroslav Hanuš (Jindřich Pěšina), Vladimír Pokorný (Tonda Pěšina), Jan Vlasák (Josef Mrzena), Jan Dolanský (Václav Hlaváček), Dušan Sitek (Karl Göll), Veronika Lazorčáková (Berta), Hana Seidlová (hostinská), Kryštof Bartoš, Tomáš Karger, Till Janzer, Strahinja Bučan a Lothar Martin (ordneři), Kryštof Rímský (výpravčí), Kajetán Písařovic (nádražní rozhlas / hlas), v dalších rolích Stanislav Lehký, Ján Bavala, Jan Battěk, Jiří Köhler, Kryštof Nohýnek, Lukáš Křišťan a Libor Vacek
Napsal: Jiří Homola
Dramaturgie: Klára Novotná
Zvuk: Radek Veselý
Zvukové efekty: Filip Veret
Zvuková spolupráce: David Hertl a Eliška Závodná
Hudba: Filip Veret
Režie: Vít Vencl
Natočeno: v roce 2018

Jiří Homola se ve svém rozhlasovém dramatu postavil před takovou výzvu obyvatele sudetské vesnice uprostřed Jizerských hor, která se ze dne na den stala součástí Říše. Zdejší starosta, jeho mladý syn, náčelník Sokola či místní učitel se ocitají tváří tvář zprávě o plánové dehonestaci a zničení busty prezidenta Masaryka, která byla za přispění Sokola v obci nedávno odhalena.

Každý z nich tak musí podstoupit rozhodnutí, zda raději v zájmu vlastní bezpečnosti bude přihlížet ponižující likvidaci symbolu svobodného Československa, nebo, veden sokolskými zásadami, přijme vážné riziko a odhodlá se k záchrannému činu.

Prezident T. G. Masaryk se sokolským poselstvem v Tyršově domě

Co poslouchat při běhu nebo jako kulisu v práci? Poslouchejte živě ve vysílání Českého rozhlasu Dvojky anebo pak zdarma na jejím webu. Stránka Hry a četba nabízí mluvené slovo zdarma on-line ještě týden po odvysílání. Audioknihy nejde stáhnout. Některé tituly najdete v prodeji na CD nebo ke stažení v mp3 na webu Radioteka.cz. Další audioknihy zdarma najdete i jako podcast na portálu mujRozhlas.

autor: Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio

Související

Nejnovější hry a četba

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.