Vždycky píšu o tom, co mě zajímá nebo trápí, přiznává spisovatelka Alena Mornštajnová

20. duben 2023

Les v domě. To je název jejího šestého románu. „Hrdinka téhle knížky lže, protože je to její obrana vůči vnějšímu světu. Neuvědomuje si, že je to něco špatného, protože uprostřed lží vyrůstá a považuje je za normu,“ vysvětluje autorka. Má román něco společného s ní samotnou? Proč jsou jejími hrdinkami především ženy? Kdo je prvním čtenářem jejích knih? Už v ní dříme další?

Alena Mornštajnová

„Myslím, že rodina, která je nešťastná, kolem sebe zlo šíří. Vyvolává to lži a nesváry. Vždycky píšu o tom, co mě zajímá nebo trápí. Proto jsem nenapsala nic optimistického,“ vysvětluje autorka a dodává: Těžko se píší radostné věci, když žijete obklopeni věcmi, které vás mrzí. A mě třeba mrzí, že jsou dnes na sebe lidé zbytečně zlí.“ 

„Vždycky mě překvapí, když lidé řeknou, že moje knihy jsou drsné. Když se ale podíváte na dnešní, třeba na severské detektivky, tak tam je po kolena krve. Uvědomila jsem si, že moje knihy zasáhnou člověka spíš po emocionální stránce a je to možná působivější než nějaké krváky,“ uzavírá Alena Mornštajnová v Blízkých setkáních z Radiocafé Vinohradská 12.

autoři: Tereza Kostková , eh

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.