Vysvěcením českobudějovickým biskupem začala kariéra Miloslava Vlka. Pracoval i jako umývač oken

Dnes si připomínáme výročí biskupského svěcení Miloslava Vlka, který se stal kardinálem. Příběhy z kalendáře můžete poslouchat online na webu Dvojky, v mujRozhlas a v podcastových aplikacích. Napsal Luboš Mareček.

Narodil 17. května 1932 v jihočeské Líšnici v okrese Písek. Nebylo mu dovolené studovat, a tak začal pracovat jako dělník v továrně Motor Union v Českých Budějovicích. Po absolvování základní vojenské služby byl v době částečného politického uvolnění přijatý na Filozofickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, obor archivnictví. Počátkem šedesátých let publikoval řadu odborných článků v různých časopisech, třeba o proslulém Jenském kodexu.

Přijal práci umývače výkladních skříní

V roce 1964 se mu podařilo zahájit studium na Cyrilometodějské bohoslovecké fakultě v Litoměřicích. Na kněze byl vysvěcen 23. června 1968 v Českých Budějovicích. Vzápětí jej tehdejší českobudějovický biskup Josef Hlouch, který se po osmnácti letech směl vrátit do diecéze, jmenoval svým sekretářem. Jeho vliv a pastorační působení však vadilo tehdejším politickým autoritám a v roce 1978 mu byl odňatý tzv. státní souhlas k veřejnému výkonu kněžské služby.

Byl proto nucený hledat si civilní zaměstnání a přijal práci umývače výkladních skříní u pražského podniku Úklid. Posléze žil deset let v Praze a jako kněz tajně pracoval v malých skupinách věřících. Už ve svobodných poměrech byl jmenovaný českobudějovickým biskupem (biskupské svěcení 31. března 1990) a 27. března roku 1991 se stal pražským arcibiskupem a českým primasem. Dne 26. listopadu 1994 jej papež Jan Pavel II. jmenoval kardinálem.

Zítřejší Příběhy z kalendáře budou patřit dnu, kdy se lidé rádi zlobí žertíky.

V Příbězích z kalendáře si každý všední den po 12. hodině připomínáme osobnosti, objevy a události v důležitých, ale i málo známých nebo zábavných souvislostech.

Jak můžete poslouchat? Živě, zpětně na mobilu i z počítače

Živě v rádiu na Dvojce, od pondělí do pátku po poledních zprávách. Příběhy z kalendáře můžete poslouchat i zpětně na internetu, všechny díly jsou jako podcast ke stažení. Podcast najdete na webu Dvojky nebo na audioportálu mujRozhlas, který si můžete nainstalovat i jako aplikaci.    

Spustit audio

Související