Ohlédnutí za životem a dílem kardinála Miloslava Vlka

25. březen 2017

Dnes se katolická církve rozloučí s kardinálem Miloslavem Vlkem. Kromě významných hostů se ovšem na pohřbu očekává účast mnoha věřících. Právě pro ně bude vyhrazena nová část katedrály, kde budou umístěny obrazovky. Pražské arcibiskupství také vyzvalo všechny účastníky pohřbu, aby upustily od tradičních květinových darů, a finanční dary mohou věnovat Domácímu hospici Duha v Hořicích, který právě zesnulý kardinál Miloslav Vlk podporoval.

Miloslav Vlk se narodil se 17. května 1932 v Líšnici na Písecku. Jeho život byl poznamenán politickými proměnami 20. století. Po maturitě mu nebylo dovoleno studovat, pracoval jako dělník, po absolvování vojenské služby mohl nastoupit ke studiu na Filozofickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, obor archivnictví.

Na začátku 90. let byl jmenován biskupem v Českých Budějovicích. V březnu 1991 se po rezignaci Františka Tomáška stal hlavou českých katolíků. Až do roku 2000 byl předsedou místní biskupské konference. V roce 1994 jej papež Jan Pavel II. jmenoval kardinálem. V letech 1993 - 2001 byl předsedou Rady evropských biskupských konferencí (CCEE).

Kardinál Miloslav Vlk byl hostem moderátorky Heleny Šulcové

V dubnu 2005 se účastnil konkláve ve Vatikánu, kdy sbor kardinálů zvolil nového papeže Benedikta XVI. Rezignaci kardinála Vlka na pastorační vedení pražské arcidiecéze z důvodů dosažení stanovené věkové hranice přijal papež Benedikt XVI. V únoru 2010.

Kardinál Miloslav Vlk byl nositelem řady ocenění. V roce 2002 mu prezident Václav Havel propůjčil řád Tomáše Garrigua Masaryka za vynikající zásluhy o demokracii a lidská práva. V roce 2006 obdržel ocenění organizace Ackermann Gemeinde, která pracuje pro uzdravení paměti Čechů a Němců, na jejich vzájemném smíření a spolupráci. Byl nositelem řady čestných doktorátů a během života mu bylo uděleno několik čestných občanství v městech naší vlasti i ve světě.

Spustit audio