Výstřel ve tmě. Vraha usvědčily jeho boty

Večer 22. března 1930 zaslechli obyvatelé jihomoravské obce Přibice od lesa výstřel a zoufalé volání o pomoc. Tak začal případ, k jehož vyřešení pomohly četníkům kromě důvtipu i moderní kriminalistické metody.

 
Scénář: Bronislava Janečková
Komentář: Vladimír Matoušek, emeritní policejní rada
Hudební spolupráce: Petr Šplíchal
Účinkují: Robert Tyleček, Marcela Nohýnková, Marek Kuta, Radek Zima, Jiří Knot, Lukáš Hlavica, Otakar Brousek ml., Pavel Batěk
Zvukový mistr: Tomáš Gsöllhofer
Režie: Jaroslav Kodeš
Premiéra: 22. 4. 2020

Hned po výstřelu se k lávce přes řeku Jihlavku seběhlo několik místních. Na místě našli zraněného nadlesního Viléma Hlaváčka. Byl při vědomí, ale střelná rána z brokovnice byla na první pohled vážná. Sousedé ho odnesli do hájovny, tam ale během několika hodin zemřel.

Četníci okamžitě uzavřeli místo činu a po rozednění začali prohledávat okolí. Střelec mířil své oběti přímo na prsa ze vzdálenosti jen asi šesti metrů. V blátě nedaleko místa, kde ležela oběť, našli kriminalisté jasné otisky vrahových podrážek. Přesto nebyl zraněný Hlaváček před smrtí schopný říct, kdo na něj vystřelil.

Jako možné podezřelé sice označil dva místní známé pytláky, ale že to byli skutečně oni, potvrdit nemohl. Vyšetřování se tedy také stočilo směrem ke skupince sousedů, kteří se jako první seběhli na místo činu – ke staré paní Koubkové, hajnému Pezlarovi a sousedům Lukešovi a Hrozínkovi.

autoři: Bronislava Janečková , and
Spustit audio

Související