Vypíná se vám v zimě na chalupě lednička? Vysvětlíme proč

6. říjen 2019

Nejnepostradatelnější součástí každé kuchyně je bezpochyby chladnička. Spotřebitelský časopis dTest se rozhodl prověřit kvality těch, které kombinují běžnou lednici s mrazákem. Konkrétně šlo o 34 vestavných i volně stojících modelů s chladící částí nahoře a mrazicí dole, a to včetně takzvaných amerických, dvoukřídlých chladniček.

A co hodnotitelé během testování sledovali? Kromě základních vlastností, jako je hlučnost nebo energetická náročnost, třeba to, jak termostat chladniček reaguje na nastavení teplot, jak dlouho a jak dostatečně lednice izoluje, pokud vypadne elektrický proud nebo jak snadno se obsluhuje a čistí.

Testování je věda

„Testování musí podle normy probíhat v místnosti se specificky určenou teplotou i vlhkostí vzduchu,“ popisuje redaktorka dTestu Lucie Pechmanová a dodává, že namísto běžných potravin jsou v testovaných chladničkách umístěny speciální gelové balíčky.

Display lednice (ilustr. obr.)

„Mají v sobě umístěné teploměry. Tím jsme zajistili zaprvé přesnost měření, zadruhé jsme tím nastavili identické podmínky pro všechny spotřebiče a zatřetí jsme předešli plýtvání potravinami,“ vysvětluje.

Pozor na žrouty energie

Chladnička je jeden ze spotřebičů, který obvykle vůbec nevypojujete ze sítě. Proto by se při nákupu měl spotřebitel zajímat o její energetickou náročnost. „V našem testu jsme přepočítávali spotřebu na litr objemu chladničky,“ přibližuje Lucie Pechmanová metodu, kterou použili hodnotitelé při srovnávání spotřeby energie u jednotlivých modelů.

„Jednoznačně nám vyšlo, že nejmenší spotřebu mají chladničky s energetickou třídou AAA+. Naopak nejvyšší spotřebu mají chladničky s třídou A+, které spotřebují až dvakrát více elektřiny než ty nejšetrnější modely.“

Teplota okolí může být problém

Lednice, lednička, mrazák

Další zajímavou testovanou vlastností byla takzvaná tepelná stabilita, tedy jak chladničky reagují na teplotu okolí, ať už nižší nebo vyšší. Na funkci většiny chladniček tyto změny vliv neměly, některé se s nimi ale přeci jen vyrovnávaly o něco hůře. Propadákem v této kategorii byla chladnička Candy typu CSN 3184VH, u níž došlo při testu k velkým teplotním výkyvům.

„To, v jaké teplotě okolí by měla lednička správně fungovat a mít dostatečnou životnost, určuje takzvaná klimatická třída, kterou stejně jako energetický štítek najdeme viditelně označenou na ledničce,“ vysvětluje redaktorka časopisu dTest a dodává: „Klimatické třídy začínají na deseti stupních nad nulou. Žádný výrobce tedy nedeklaruje, že by lednička dokázala správně fungovat při nižších teplotách.“

Výsledky testu

Mezi vestavnými chladničkami získaly nejlepší hodnocení model KiS 87AD40 dvou výrobců, a sice Bosh a Siemens. Jedná se o totiž téměř identický výrobek, který se liší pouze designovými prvky a pak také překvapivě cenou. Model Bosh je o tři tisíce levnější.

Mezi volně stojícími chladničkami zvítězil model LG GBB72SVDFFN a mezi americkými chladničkami je vítězem Samsung model RS66N8101S9.

Spustit audio